Αποκλειστικό! Αποφυλακίζεται άμεσα ο Κώστας Πάσσαρης από τις ρουμανικές φυλακές

Αποφυλακίζεται άμεσα ο Κώστας Πάσσαρης από τις ρουμάνικες φυλακές

• Κίνδυνος να εξαφανιστεί ο βαρυποινίτης κακοποιός δηλώνει o συνήγορος των θυμάτων

• Θέλει να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο συνήγορος του

• Στα χέρια του Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών το αίτημα των αρχών της Ρουμανίας.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΜΠΟΛΟΥ

Η ποινή των ισοβίων του Κώστα Πάσσαρη, από τις Ρουμανικές αρχές, βαίνει προς ολοκλήρωση και ίσως ακόμη και σε δύο-τρεις μήνες, είναι πολύ πιθανό ο ισοβίτης κακοποιός να βρίσκεται στην Ελλάδα για να εκτίσει ποινή για τέσσερις ανθρωποκτονίες και επτά απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Αυτό εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά και την αποστολή του αιτήματος των Ρουμανικών αρχών στον Έλληνα Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών, σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατό να μεταφερθεί στη χώρα μας ο ισοβίτης για να εκτίσει την ποινή που του έχουν επιβάλλει τα ελληνικά δικαστήρια.

Η υπόθεση Πάσσαρη ωστόσο, έχει περάσει από «40 κύματα», καθώς εδώ και χρόνια, η πολιτική αγωγή, οι συνήγοροι δηλαδή των θυμάτων του Κώστα Πάσσαρη, ζητούν μετ΄επιτάσεως να μεταφερθεί στη χώρα μας ο σκληρός κακοποιός και να εκτίσει την ποινή του για τις δολοφονίες των αστυνομικών Δημήτρη Αλεβιζόπουλου και Αθανάσιου Δρακόπουλου (Φλεβάρης 2001), της 22χρονης ιερόδουλης και ταυτόχρονα συντρόφου του Blaga Slavcheva (Μάιος 2001), καθώς και για τη δολοφονία της γιατρού Μαρίας Σαφού (Αύγουστος 2001). Ο βαρυποινίτης κακοποιός έχει καταδικαστεί και για επτά απόπειρες ανθρωποκτονιών και σωρεία άλλων παραβάσεων, ληστειών κλπ.

Συνήγορος Πάσσαρη: Θέλει να γυρίσει, να τιμωρηθεί για τις πράξεις του

Σύμφωνα με τον συνήγορο του Κώστα Πάσσαρη, Ανδρέα Ταγαράκη, ο οποίος μίλησε στην kedenews.gr για το εάν και κατά πόσο είναι εφικτό να επιστρέψει στην χώρα μας ο βαρυποινίτης, τόνισε πως «το αίτημα των Ρουμανικών Αρχών έχει έρθει στην Ελλάδα. Ο νόμος είναι σαφής, μπορεί μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις να αρνηθεί η ελληνική πλευρά να δεχθεί τον Κώστα Πάσσαρη. Προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεωρώ πως δεν συντρέχουν λόγοι να αρνηθεί ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, να έρθει ο Πάσσαρης να εκτίσει τις ποινές του εδώ».

Άλλωστε, διευκρίνησε ο κ. Ταγαράκης, πως ο πελάτης του, έχει ζητήσει επανειλημμένως να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές και να πληρώσει το τίμημα των πράξεων του, για τις οποίες έχει προ πολλού μετανιώσει». Στη Ρουμανία, ο Κώστας Πάσσαρης εκτίει ποινή φυλάκισης δις ισοβίων, που πρακτικά σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία, πρέπει να εκτίσει 20 χρόνια. «Στη Ρουμανία, συνελήφθη το 2001, οπότε το 2021, ολοκληρώνεται η ποινή του και είτε θα αφαιθεί ελεύθερος, είτε θα μεταφερθεί στη χώρα μας για να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε», κατέληξε ο συνήγορος του βαρυποινίτη, Ανδρέας Ταγαράκης.

Γρίφος η επιστροφή Πάσσαρη στην Ελλάδα

Το αίτημα των Ρουμανικών δικαστηρίων αποφασίστηκε στο τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, απεστάλη στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, για να γίνουν οι απαραίτητες μεταφράσεις και οι υπόλοιπες γραφειοκρατικές διαδικασίες, και πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε επί της ουσίας στα χέρια του αρμόδιου Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας που χειρίζεται το θέμα, έχει διαπιστώσει κάποιες ασάφειες και αναμένεται να ζητήσει επιπλέον διευκρινήσεις, διαδικασία που θα καθυστερήσει την λήψη της τελικής απόφασης για το εάν η Ελλάδα δεχθεί ή όχι τον Πάσσαρη στις ελληνικές φυλακές.

Κατά το παρελθόν, η πολιτική αγωγή στην εκδίκαση της υπόθεσης Πάσσαρη, δηλαδή οι συνήγοροι των οικογενειών των τεσσάρων νεκρών και των επτά τραυματιών, είχαν ζητήσει επανειλημμένως να μεταφερθεί στη χώρα μας ο μετανιωμένος, κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Πάσσαρη, κακοποιός και να εκτίσει την ποινή του σε ελληνική φυλακή. Όμως, όλες οι αιτήσεις, έπεσαν στο κενό, με αιτιάσεις που δημιουργούν ερωτήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε μια περίπτωση, μια από τις αιτίες που δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή», ήταν η διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Ρουμανίας, για το ποιος θα αναλάμβανε τα έξοδα μεταφοράς του Πάσσαρη από τις ρουμανικές στις ελληνικές φυλακές.

Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν στην kedenews.gr πως το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Κώστα Πάσσαρη, να μην είναι ορατό τόσο σύντομα όσο εκτιμά ο συνήγορος του, καθώς για να αποφυλακίστεί ένας βαρυποινίτης από τις Ρουμάνικες φυλακές, πρέπει να περάσει από ειδική επιτροπή. Συνήθως, σχολίαζαν, στους βαρυποινίτες δεν δίνεται αμέσως το αποφυλακιστήριο, αλλά μετά από ένα ή και περισσότερα χρόνια.

Το αποτέλεσμα όμως, δεν αλλάζει, όποτε και να αποφυλακιστεί ο Κώστας Πάσσαρης από τις σκληρές φυλακές της Κραϊόβα. Ενενήντα ημέρες έχει στην διάθεση του ο εισαγγελέας για να ενημερώσει τις Ρουμανικές αρχές για το θα γίνει. Και ενώ η ποινή των ισοβίων του Κώστα Πάσσαρη στην Ρουμανία, βαίνει προς ολοκλήρωση, οι συγγενείς των θυμάτων του σκληρού κακοποιού, ζητούν να τον δουν πίσω από τα κάγκελα του Κορυδαλλού.

Συνήγορος θυμάτων Πάσσαρη: "Είναι πιθανό να αφεθεί ελεύθερος και να εξαφανιστεί. Πρέπει να μεταφερθεί σε ελληνικές φυλακές"

Άμεση, πρέπει να είναι η απάντηση των ελληνικών αρχών στο αίτημα των Ρουμανικών δικαστηρίων και να μεταφερθεί στη χώρα μας ο Κώστας Πάσσαρης, τονίζει μιλώντας στην kedenews.gr ο Ανδρέας Αναγνωστάκης, ένας εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής.

«Η δίκη έγινε στο Εφετείο, ολοκληρώθηκε, οι ποινές δεν άλλαξαν και η απόφαση έχει καθαρογραφεί, πλην όμως λόγω της πανδημίας, έκλεισαν οι γραμματείες και ακόμη δεν έχουμε λάβει το αντίγραφο στα χέρια μας. Πρέπει να έρθει εδώ να εκτίσει τις ποινές που του επέβαλαν τα ελληνικά δικαστήρια, η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις», σχολιάζει με νόημα ο κ. Αναγνωστάκης.

Σύμφωνα με τον συνήγορο των οικογενειών των θυμάτων, σε λίγο καιρό, ίσως και πριν το τέλος του 2020 ο Κώστας Πάσσαρης θα βρίσκεται ελεύθερος. «Υπάρχει ενδεχόμενο να εξαφανιστεί, για να μην έρθει στην Ελλάδα και να εκτίσει τις ποινές που του έχουν επιβληθεί. Εμείς προσπαθήσαμε πολλές φορές να έρθει εδώ στην Ελλάδα, αποτύχαμε σε όλες, με εμπόδια που δεν έχουν ουσιαστική σημασία και νόημα. Οι συγγενείς των θυμάτων, όχι μόνο θέλουν την έκτιση της ποινή, αλλά επί 20 χρόνια ζούνε τη φρίκη της θανάτωσης των ανθρώπων τους, με τα δικαστήρια, τις συνεχείς αναβολές, τώρα περιμένουν δικαίωση», δηλώνει ο κ. Αναγνωστάκης.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ρωτήθηκαν από την kedenews.gr για τα όσα έχουν ακουστεί κατά το παρελθόν, ότι δηλαδή το ελληνικό κράτος, φοβάται την παρουσία του Κώστα Πάσσαρη στην χώρα μας: «Δεν φοβόμαστε κανέναν Πάσσαρη, θα εκτίσει την ποινή που του έχει επιβληθεί. Εάν ο ίδιος, δεν είναι ο μετανιωμένος άνθρωπος που εμφανίζεται αλλά θεωρεί πως θα βρει πρόσφορο έδαφος για παρανομίες, ίσως μια ακόμη απόδραση, είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε κάθε τέτοια προσπάθεια», σχολίασαν με νόημα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις