Φόβοι για διπλό κύμα γρίπης και κορονοϊού το φθινόπωρο

  • Μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός

«Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους, που είναι πολλοί άνθρωποι, αλλά και στους ανοιχτούς όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός» δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Αν θέλω για παράδειγμα να μπω σε ζαχαροπλαστείο και δω 10 άτομα μέσα, φοράω μάσκα» δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας, μιλώντας στον Realfm 97,8. «Το βασικό είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί εξαπλωθεί η νόσος πολύ γρήγορα, άρα δεν πρέπει να χαλαρώνουν» πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να είναι διπλής ραφής και λιγάκι χοντρές. Κυκλοφορούν κάποιες που είναι σχεδόν διαφανείς και δεν κάνουν πολλά πράγματα. Θέλει να έχουν τις προδιαγραφές του ΕΟΔΥ. Οι προσωπίδες που πιάνουν όλο το πρόσωπο είναι επίσης ικανοποιητικές, αυτές που είναι μισές δεν κάνουν τίποτα. Όσες είναι από το πιγούνι προς τα πάνω δεν καλύπτουν τη μύτη, αυτές νομίζω δεν είναι σωστές. Νομίζω θα βγάλει και η επιτροπή κάποιες προδιαγραφές που θα ανακοινωθούν και θα τα ξεκαθαρίζει αυτά τα πράγματα» περιέγραψε.

Ερωτηθείς για τα beach bar επανέλαβε ότι «όλοι αυτοί οι χώροι που έχουν πολύ κόσμο, αγνώστους μεταξύ τους και συνωστισμό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπερμετάδοσης. Τα πανηγύρια που μαζεύουν δε, πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα, γιατί και εμείς από την Αθήνα θα πάμε στο πανηγύρι στο χωριό, είναι ακόμη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης. Καταλαβαίνω το κοινωνικό, οικονομικό κόστος, αλλά τι να κάνουμε».

Φόβοι για διπλό κύμα γρίπης και κορονοϊού το φθινόπωρο

Η υπόθεση πρωτοδιατυπώθηκε από από τους ειδικούς, αλλά σποραδικά. Στη συνέχεια, 239 από αυτούς υπέγραψαν μια κοινή επιστολή με παραλήπτη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος και συντάχθηκε με το περιεχόμενο δυο ημέρες μετά. Και τώρα ήρθε και η σειρά της ΕΕ να υιοθετήσει αυτό που δεν φαίνεται να είναι απλώς μια υπόθεση αλλά η πραγματικότητα: πως ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μόνο με σταγονίδια που προέρχονται από τη μύτη ή το στόμα, αλλά και από τον αέρα.

Η παραδοχή αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναθεώρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στον Covid-19. Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται στη γενικότερη ανησυχία πως «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη». Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη της Ενωσης να ξεκινήσουν τη φετινή χρονιά νωρίτερα τα εμβόλια για τη γρίπη προκειμένου να μη συμπέσουν το φθινόπωρο και το κύμα της γρίπης και του Covid-19.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η σύμπτωση αυτή θα μπορούσε να δοκιμάσει σε ακραίο βαθμό την αντοχή των συστημάτων υγείας, όπως είχε συμβεί στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. «Ταυτόχρονα ξεσπάσματα της εποχικής γρίπης και του Covid-19 θα καταπονούσαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγείας» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί ένα δεύτερο κύμα του ιού το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πηγή: newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίθεση με τσεκούρι: Η ανακοίνωση του περιφερειάρχη