Κορονoϊός: Πιθανά τα τοπικά lockdown στα νησιά

έλεγχος

Δεν λέει να σταματήσει η εμφάνιση νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, καθώς χτες ανακοινώθηκαν πως 12 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο μετά από σύσκεψη στον θάλαμο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως στην Ξάνθη υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με την πανδημία με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται ακόμη στην καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο από αύριο η προσοχή θα πέσει και στα νησιά με το «άνοιγμα» των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Παρ΄όλο που όσοι θα έρθουν στη χώρα μας θα ακολουθήσουν μία σειρά από οδηγίες στις οποίες ούτε ψέματα θα μπορούν να πουν εύκολα, ούτε θα γνωρίζουν αν θα περάσουν από τεστ φθάνοντας στη χώρα μας, οι ειδικοί θεωρούν πως ενδεχομένως να υπάρξει έξαρση του ιού.

Κι ενώ όπως αναφέρουν υπάρχει πλάνο για την στιγμή που θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων σε κάποιο νησί, το οποίο μάλιστα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να απομονώσει και να απομακρύνει τα ύποπτα κρούσματα, δεν είναι απίθανο να τεθεί ακόμη και τοπικό lockdown.

Βέβαια σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα τοπικό lockdown δεν θα έρθει από την μία μέρα στην άλλη, αλλά πιθανώς στην περίπτωση που παρουσιαστούν και σε κάποιο νησί εικόνες… Εχινού.

κρούσματα

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως ούτε η Ελλάδα θα γλιτώσει από αυτό.

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι με την ημερομηνία όπου το δεύτερο κύμα θα κάνει την εμφάνισή του.

Μερικοί θεωρούν πως ο Σεπτέμβριος είναι ο επικρατέστερος μήνας, άλλοι πιστεύυν πως η έξαρση του κορονoϊού στη χώρα μας θα έρθει αργότερα, δηλαδή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που το περιμένουν μέσα στο… καλοκαίρι.

Μαγιορκίνης: Τι θα γίνει αν εντοπιστεί σειρά κρουσμάτων στα νησιά

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ώστε όταν εντοπίζονται κρούσματα στα νησιά, να απομονώνονται.

Το πλάνο είναι: Ιχνηλάτηση, απομόνωση, τεστ

Αν ωστόσο συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού, τότε θα δίνονται οδηγίες και θα γίνεται επιτήρηση των μέτρων.

Ο καθηγητής τόνισε πως το τοπικό lockdown είναι σχετικά απίθανο γιατί θα είναι εύκολο να περιοριστεί ο ιός με τα παραπάνω μέτρα.

«Δεν αποκλείεται όμως αν δούμε κατάσταση σαν τον Εχίνο, να προχωρήσουμε σε τοπικό lockdown», ανέφεραν ο καθηγητής.

Σχετικά με το δεύτερο κύμα, ο καθηγητής τόνισε πως δεν περιμένει αυτό να είναι Σεπτέμβριο, αλλά θα εξαρτηθεί πολύ από το πόσο θα τηρήσουμε τα πρωτόκολλα μέχρι να έρθει το εμβόλιο.

«Θα έχουμε χαλάρωση και μαζί με την χαλάρωση θα έρθει και η συγκυρία και θα έχουμε το δεύτερο κύμα», ανέφερε δίνοντας συμβουλές για όσους κάνουν διακοπές.

Σύψας: Τι σημαίνει το τοπικό lockdown

Ούτε με την σειρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown σε νησί.

Ο καθηγητής τόνισε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί. «Μπορεί να κλείσουμε νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις» είπε συγκεκριμένα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εντατικοποιεί τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ο δήμαρχος

Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί – Το κακό και το καλό σενάριο

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής μίλησε και για τις μεταλλάξεις του κορονoϊού, πράγμα το οποίο μπορεί να σημαίνει πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην αποκτήσουμε ποτέ ανοσία.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται περί σεναρίου μετάλλαξης του κορονoϊού, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί προς το καλό και το κακό. «Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος.

Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί» τόνισε και πρόσθεσε πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη.

«Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού.

Πηγή: in.gr