Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα- Προβληματισμός από τους 5 θετικούς τουρίστες

κρούσματα

Εικοσιένα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 22 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 21. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3287 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 54.9% άνδρες.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες).

Το 1 στα 4 χθεσινά κρούσματα εντοπίστηκε σε άτομο εισερχόμενο στη χώρα με ξένη υπηκοότητα

Εντείνεται η ανησυχία για την πιθανότητα να δημιουργηθούν αρκετές εστίες της επιδημίας του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι, καθώς ήδη από τις 15 Ιουνίου που άνοιξαν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, έχουν εντοπιστεί συνολικά περίπου 20 θετικοί τουρίστες. Μάλιστα χθες είχαμε 5 νέα εισαγόμενα κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται ήδη να υπάρχουν φορείς του ιού οι οποίοι δεν ελέγχθηκαν και βρίσκονται στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πτήσεις ερχόμενες από χώρες της Ευρώπης οι οποίες θεωρούνται χαμηλού ρίσκου, δεν είναι υποχρεωτικό να ελέγχονται οι επιβάτες, όμως πολλοί από τους επιβάτες προέρχονται από χώρες υψηλού ρίσκου όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιβάτες αυτοί “χρησιμοποίησαν” κάποιο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο ως ενδιάμεσο σταθμό για τη μετάβαση στην Ελλάδα.

Από τις 15 Ιουνίου και μετά όταν “άνοιξαν” τα ελληνικά σύνορα έχουν σημειωθεί συνολικά 166 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 30 είναι εισαγόμενα. Επίσης ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι από τα συνολικά αυτά νέα κρούσματα τα 74 δε συνδέονται ούτε με ταξίδι ούτε με κάποιο γνωστό κρούσμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Συνολικά από τα μέσα Ιουνίου μέχρι χθες έχουν γίνει 35.000 έλεγχοι ήτοι περίπου 4380 την ημέρα. Με δεδομένο ότι έχει δοθεί σημαντικό βάρος στους πληθυσμούς της Βορείου Ελλάδας όπου εντοπίζονται πολλά κρούσματα, οι έλεγχοι που αντιστοιχούν σε εισερχόμενους στην Ελλάδα πολίτες θα είναι λιγότεροι. Έτσι το ενδεχόμενο να έχει “ξεφύγει” κάποιο κρούσμα είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια στη Σάμο