Κορονοϊός – Κρούσματα: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη

Πέντε παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας στο αχαρτογράφητο πεδίο του τουρισμού όπου εισήλθε από την 1η Ιουλίου. Τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού, τα «ορφανά» κρούσματα δηλαδή χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς και η τυχόν «υπερμετάδοση» του ιού βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Τελευταίος αλλά κρισιμότερος όλων παράγοντας, κατά τους ειδικούς, είναι η τήρηση από τους πολίτες των μέτρων απόστασης, υγιεινής, προστασίας. Κάθε πράξη ή παράλειψη στην τήρηση των μέτρων γίνεται ένας επικίνδυνος κρίκος που ενώνει κρούσματα σε μία άλλοτε ορατή και άλλοτε αόρατη μολυσματική αλυσίδα κορονοϊού.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες – προς το τέλος Ιουλίου- εκτιμάται ότι θα φανεί πόσο μακριά εκτείνεται αυτή η αλυσίδα και ποια ήταν η επίπτωση των εισαγόμενων κρουσμάτων στη διασπορά της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα.

Επίσης, θα αξιολογηθούν τα εγχώρια δεδομένα, όπως η διαφαινόμενη αναζωπύρωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και μάλιστα με μικρό αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων, όπως και η εστία της Δυτικής Μακεδονίας, με 37 κρούσματα από τα οποία τα 7 είναι ορφανά, για το ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων.

κορονοϊός

Για τις υγειονομικές αρχές της χώρας τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν και είναι αναμενόμενα και το στοίχημα είναι ο γρήγορος εντοπισμός τους. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς. Τον τρέχοντα μήνα έχουν καταγραφεί 229 κρούσματα σε τουρίστες επί συνόλου 398 κρουσμάτων στη χώρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα εισαγόμενα περιστατικά εντοπίστηκαν στη βασική χερσαία πύλη της βόρειας Ελλάδας, στον Προμαχώνα, από όπου μπαίνουν στη χώρα κυρίως οι τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες – στις τελευταίες σαρώνει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Την καθιερωμένη σύσκεψη με το επιτελείο του για την εξέταση της κατάστασης με τον κορονοϊό, δύο μέρες μετά την λήψη των μέτρων στα σύνορα για την περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας, θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης: «Πετύχαμε, οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεκτημένο ως κόρην οφθαλμού»