Κορονοϊός: Η ημερομηνία-ορόσημο και το σχέδιο για τοπικά lockdown

Μπορεί η κυκλοφορία του νέου κορονοϊού στη χώρα μας να είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, καθώς τα δύο τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν συνολικά 40 νέα κρούσματα, ωστόσο η χαλάρωση των πολιτών και οι εικόνες συνωστισμού έχουν οδηγήσει σε τοπικές εξάρσεις της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να φοβούνται «πισωγύρισμα».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που σε κάθε τόνο διαμηνύουν πως ο ιός είναι ακόμα εδώ, το επόμενο δεκαήμερο είναι ιδιαίτερο κρίσιμο για την εξέλιξη του φονικού ιού. Οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν την 20η Ιουνίου προκειμένου να δουν τον αντίκτυπο που είχαν οι εικόνες συγχρωτισμού στην επιδημιολογική πορεία του Covid-19. Άλλωστε, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος, είναι καθοριστική εξαιτίας και του ανοίγματος του εσωτερικού τουρισμού με δεκάδες Έλληνες να επιλέγουν να περάσουν το τριήμερο τους στην επαρχία αλλά και της πρεμιέρας που έκαναν τα κέντρα διασκέδασης εκείνη την ημέρα.

Γώγος: Σχέδιο για τοπικά lockdown σε περίπτωση πολλών κρουσμάτων

Ανησυχία προκαλεί στου ειδικούς ο συνωστισμός ειδικά αυτή τη περίοδο που οδεύουμε προς το άνοιγμα του Τουρισμού, είπε ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος. Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είναι απαραίτητο να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι ως αποτρεπτικό μέσο.

«Έχουν δοθεί λεπτομερείς οδηγίες για όλους. Πρέπει να υπάρξει επιτήρηση», τόνισε. «Έρχεται ένα μακρύ καλοκαίρι. Στα μπαρ θα υπάρξει επικινδυνότητα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: Τι απαντούν Νατάσα Θεοδωρίδου και Τάκης Μπέτας για την κόρη τους

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις επιτροπής για τα κρούσματα, ο κ. Γώγος είπε ότι τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Το σχέδιο για τους τουρίστες ήταν αρχικά να κάνουν τεστ πριν επιβιβαστούν, αλλά αυτό ναυάγησε κυρίως από την απόφαση της ΕΕ. Όμως, εξήγησε ότι πλέον θα υπάρχει καλύτερη επιτήρηση και έλεγχος και θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. «Τα αποτελέσματα είναι γρήγορα, μπορούμε να τα έχουμε και αυθημερόν. Θα υπάρχει καταγραφή της πορείας του τουρίστα για άμεση ιχνηλάτηση. Δε γίνεται να κάνουμε αλλιώς.»

«Μέχρι 1η Ιουλίου πιστεύουμε ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα στην επιδημιολογική καμπύλη», προσέθεσε.

Για το ενδεχόμενο πολλών κρουσμάτων σε μια περιοχή ή μια δομή ο κ. Γώγος είπε πως μπορεί να γίνουν και τοπικά lockdown.
«Μπήκαμε στη δεύτερη φάση της διαχείρισης πιθανού κρούσματος. Υπάρχει ενδεχόμενο για περιοχικά lockdown», στην περίπτωση που κάπου εμφανιστούν πολλά κρούσματα.

Για την Ξάνθη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι πρέπει να φύγει από πάνω μας η στοχοποίηση λόγω του κορονοϊού. «Είναι μια γρίπη, δε φταίει ο κόσμος που υπάρχει διασπορά. Η διαφορά στην Ξάνθη είναι ότι εμφανίστηκε μέσα στην κοινότητα και όχι απλά σε μια δομή. Κάναμε καραντίνα περιοχική, αλλά είναι κάτι παροδικό».

Πηγή: newpost.gr