Κορονοϊός: 11 κρούσματα “προσγειώθηκαν” στην Ελλάδα

Τα πρώτα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιβάτες διεθνών πτήσεων που έφθασαν στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου, ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού στη χώρα δείχνουν ένα σχετικά χαμηλό και στο πλαίσιο του αναμενόμενου, αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τους 5.889 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν συνολικά την πρώτη ημέρα που άνοιξε η χώρα, μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν βγει για τις πρώτες περίπου 4.000. Από αυτά, λοιπόν, μόλις 11 βρέθηκαν θετικά.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι μια Σουηδή που ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις, βρέθηκε θετική στον ιό, επιβεβαιώνοντας έτσι τις επιφυλάξεις της Ελλάδας ως προς το άνοιγμα των πτήσεων από τη συγκεκριμένη χώρα. Να σημειώσουμε δε ότι η Σουηδία κατηγόρησε την Ελλάδα για την αυστηρότητα της απόφασής της να μη δέχεται σουηδούς τουρίστες

Είναι ενδεικτικό πως το κρούσμα της Καρπάθου, ο 74χρονος Ελληνοαμερικανός που μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, είχε υποβληθεί σε τεστ 10 ημέρες νωρίτερα, στην αρχή του ταξιδιού του, το οποίο είχε βγει αρνητικό. Χθες επίσης βρέθηκε θετική και η σύζυγός του.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 320.427 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.594 (1.7%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από τα 28 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας χθες, τα 7 ήταν εισαγόμενα εκ των οποίων 2 εισήλθαν από Προμαχώνα, 1 εισαγόμενο κρούσμα από Αλβανία στην Αλεξανδρούπολη, 1 από Βουλγαρία, 1 από Βοσνία, 1 στην Κάρπαθο και 1 από Ινδία, που ήρθε μέσω Ολλανδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανησυχία για τα κρούσματα στην Ξάνθη – Μόλις επτά τα εισαγόμενα