Η Αγία Σοφία ανοίγει ως τζαμί – Πένθιμες καμπάνες σε εκκλησίες της Ελλάδας

Πένθιμες

Στις 10 το πρωί άνοιξαν οι πύλες της Αγίας Σοφίας, η οποία από σήμερα αρχίζει να λειτουργεί πλέον ως τζαμί, έπειτα από την απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από νωρίς το πρωί έξω από την Αγία Σοφία έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετάσχουν στη μουσουλμανική προσευχή, που θα ξεκινήσει στις 13:00. Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου, ενώ ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Μεσίστιες σημαίες και πένθιμες καμπάνες στη χώρα μας σήμερα 24 Ιουλίου, που στην Αγία Σοφία θα ακουστεί μουσουλμανική προσευχή έπειτα από 86 χρόνια.

Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη από τον Ιερώνυμο

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «την Παρασκευή και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών».

Την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου θα τελέσει, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο στην Τήνο

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση χθες βράδυ στην Τήνο κατά την έλευση της εικόνας της Οσίας Πελαγίας στο νησί.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος Β, στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και κάλεσε τον κόσμο να ψάλλουν όλοι μαζί τον Ακάθιστο ύμνο.

Όπως είπε ο Μητροπολίτης «καμία εκκλησία δεν μπορεί να γίνει τζαμί. Και αν η Αγία Σοφία άντεξε την Άλωση και άντεξε τον πόνο, θα αντέξει και αυτό τον πόνο αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η Αγία Σοφία θα είναι πάντοτε μέσα στην καρδιά μας που κανείς δεν θα μπορέσει να απαξιώσει».

Πένθιμες οι καμπάνες στον Ι.Ν. Της Του Θεού Σοφίας στην Θεσσαλονίκη 

Πένθιμα χτυπούν αυτή την ώρα οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από σήμερα με την πρώτη προσευχή μουσουλμάνων να είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μητρόπολη Χανίων – Πένθιμα ηχούν οι καμπάνες σε όλη την Κρήτη αυτή την ώρα για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Δημοσιεύτηκε από Flashnews.gr στις Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Καμπάνες και στις εκκλησίες της Κρήτης

Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Κρήτης, στις 12:00, ως ένδειξη της οδύνης και του εσωτερικού πόνου για την αποδοκιμαστέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως δήλωσε ο επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος, η απόφαση να ηχήσουν για 10 λεπτά πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού είναι συμβολική και αποτελεί κάλεσμα προς τον κλήρο και τον λαό για πνευματικό συναγερμό. «Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί το ποίμνιο της, κλήρο και λαό, σε έναν πνευματικό συναγερμό, ώστε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά περισυλλογής και καρδιακής προσευχής για την Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι, την μεγάλη Εκκλησία», ανέφερε ο επίσκοπος Κνωσού.

LIVE-Θεσσαλονίκη: Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες στον Ι.Ν. Της Του Θεού Σοφίας#LIVE #Αγιά_Σοφιά #Της_Του_Θεού_Σοφίας

Δημοσιεύτηκε από GR TIMES στις Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020