Εικόνα επιδημίας: Πού καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας

  • Στο λεκανοπέδιο έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή του μήνα

Συνεχίζεται η κυκλοφορία του κορoνοϊού στη χώρα μας, με τον ιό να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα στο λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη και με χαμηλότερη στην περιφέρεια.

Κρούσματα 

Τα χθεσινά 26 κρούσματα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 4.136. Από αυτά τα 729, δηλαδή περίπου το 1/6 του συνόλου των περιστατικών που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο ώς σήμερα, εντοπίστηκαν μέσα στον Ιούλιο – έναν μήνα με κρίσιμη έκβαση για την πορεία της χώρας το επόμενο τουριστικό δίμηνο.

Από τα 26 κρούσματα χθες τα 10 ήταν εισαγόμενα, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισαγομένων για τον Ιούλιο σε 344. Τα 16 εγχώριας προέλευσης κρούσματα προστέθηκαν σε 369, που είχαν καταγραφεί μέχρι προχθές, και ο απολογισμός των 24 ημερών του Ιουλίου είναι 385 κρούσματα κορoνοϊού που αφορούν σε ημεδαπούς.

Αττική – Κορονοϊός

Η Αττική παραμένει στο προσκήνιο λόγω του σταθερού αριθμού νέων κρουσμάτων που δίνει καθημερινά. Από την αρχή του μήνα μέχρι χθες στο λεκανοπέδιο έχουν εντοπιστεί 125 περιστατικά λοίμωξης covid-19, αριθμός που προβληματίζει με δεδομένο ότι δείχνει σταθερή κυκλοφορία του κορoνοϊού και αμείωτη μετάδοση της νόσου. Επιπλέον λόγος ανησυχίας και προβληματισμού είναι ότι τα περισσότερα από αυτά συγκαταλέγονται στα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή με αδιευκρίνιστη ή άγνωστη πηγή μετάδοσης.

Στα νοσοκομεία αναφοράς κορoνοϊού στην Αττική νοσηλεύονται 32 ασθενείς με λοίμωξη λόγω του κορoνοϊού, εκ των οποίων οι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση και βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός 

Σε μεγάλη επιδημική εστία εξελίσσεται και η περιοχή της Θεσσαλονίκης, που αριθμεί πλέον 68 κρούσματα κορoνοϊού αλλά και 15 ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς. Και στη Θεσσαλονίκη η προέλευση των κρουσμάτων χαρακτηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό άγνωστη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανεξέλεγκτη πορεία του ιού και τα «τυφλά» χτυπήματά του. Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση και στις δύο μητροπολιτικές περιοχές, που χαρακτηρίζονται και από τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και από τον έντονο συγχρωτισμό σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, αλλά και από τη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων – κάτι που δυστυχώς μοιάζει να είναι χαρακτηριστικό όλης της περιφέρειας.

Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα

Στον χάρτη των περιοχών με έστω ένα κρούσμα μπήκε χθες η Καβάλα. Συνολικά την τελευταία εβδομάδα έχουν αναφερθεί κρούσματα μεμονωμένα στις εξής περιοχές της χώρας:

Ηράκλειο, Εύβοια, Μαγνησία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθος, Πέλλα, Σάμος, Αχαϊα, Χαλκιδική, Λάρισα, Ξάνθη, Κάρπαθος.

Πηγή: newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέσσερα νέα κρούσματα κορoνοϊού στον Βόλο