Βρούτσης: Ψηφιακά και οι αναπηρικές συντάξεις από το τέλος του 2020

Στα τέλη του 2020 θα ξεκινήσει η ψηφιακή απονομή αναπηρικών συντάξεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ΑΤΛΑΣ.

Συγκεκριμένα ο υπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε:

  • Περί τα μέσα του 2021, θα ενταχθούν στον «ΑΤΛΑ» τρεις ακόμη μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι μηχανικοί.
  • Επίσης, τέλη του 2021 θα ενταχθεί ο ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες), οι νομικοί και οι δημοσιογράφοι.
  • «Στα τέλη του 2021 το 85% των νέων συντάξεων θα απονέμεται ηλεκτρονικά σε λίγα δευτερόλεπτα», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Για τους παλιούς συνταξιούχους που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΑΤΛΑΣ, ο υπουργός Εργασίας ζήτησε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, είπε ότι ανθρώπινο δυναμικό που απελευθερώνεται από τις νέες συντάξεις, θα ασχοληθεί με τις εκκρεμείς για να αυξηθεί η ταχύτητα απονομής.

  • Γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν μέσα στον Άτλα κατηγορίες εκκρεμών συντάξεων από το 2017 και αναμένει να δει πως θα εξελιχθεί αυτή η άσκηση.
  • Τον Σεπτέμβριο όλες οι συντάξεις χηρείας που δεν αποδόθηκαν από τον Ιούνιο του 2019 θα αποδοθούν πλέον σε ποσοστό 70%.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, με τροπολογία του υπουργείου εργασίας που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, θα αυξηθεί το ποσοστό προκαταβολής προσωρινής σύνταξης στο 70% για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 80% για μισθωτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Τριανταφύλλου