Διαμαρτύρεται για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, αναφέροντας ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. «Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν».
Τονίζει ότι για να ανακοπεί το κύμα φυγής υγειονομικών χρειάζεται αύξηση των μισθών τους, σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο να μετακυλίεται το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ στους ασθενείς».
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι κάθε μήνα αποχωρούν αρκετοί υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. «Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται, διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, αφού υπηρετούντες συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι αλλάζουν νοσοκομείο».
Η Ομοσπονδία ζητά την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και «να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους.
«Τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δισ. ευρώ που είναι "θηλιά στο λαιμό" στην λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται να σκορπάνε χρήματα στους εργολάβους», τονίζει.
Καταλήγει ότι το ΕΣΥ για να γίνει ξανά ελκυστικό χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση και ζητάει την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου, δίνοντας έμφαση στην ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.