Σε εξέλιξη αλλά με πολύ καλύτερη εικόνα βρίσκονται δύο από τις πυρκαγιές, που, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκλήθηκαν χθες, πιθανότατα από κεραυνούς, στη Μάνδρα Αττικής και στη Φούρκα Χαλκιδικής.
Παράλληλα, συνεχίζεται η μεγάλη μάχη, με την συνδρομή των ισχυρότατων ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων που έσπευσαν να βοηθήσουν τη χώρα μας στον αγώνα κατά της πύρινης λαίλαπας, στα μέτωπα που έχουν προξενήσει τεράστια καταστροφή σε περιουσίες, καλλιέργειες και δάση, σε Βόρεια Εύβοια, Ηλεία-Αρκαδία και Λακωνία.
Η φωτιά στη Μάνδρα έγινε αντιληπτή σήμερα στις 6:10, σε δασώδη έκταση στην περιοχή Γκίνη, στα όρια του δήμου προς τα Γεράνεια Όρη και αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν άλλες έξι παρόμοιες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Έγινε άμεσα κινητοποίηση και αυτήν την ώρα επιχειρούν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα καθώς και ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ήδη η φλόγα έχει πέσει και δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης.
Το ίδιο και στη Φούρκα Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπου η φωτιά επίσης αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς είναι μία από τις πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή. Οι υπόλοιπες σβήστηκαν άμεσα, ενώ στη συγκεκριμένη πυρκαγιά επιχειρούν 76 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος.
Επειδή αναμένονται και σήμερα παρόμοια φαινόμενα, ενώ σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4, σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία), όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή.
Όσον αφορά στις δυνάμεις που επιχειρούν στις μεγάλες πυρκαγιές, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αναλυτικά, είναι οι εξής:
- Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες. Επίσης, στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
- Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν 858 πυροσβέστες με 46 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 230 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από τη Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από τη Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από τη Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη (2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
- Στη δασική πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας επιχειρούν 62 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και 1 αεροσκάφος. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.
- Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 218 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα, από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα και από την Αυστρία 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Επιτροπές της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησαν την καταγραφή ζημιών από τις πυρκαγιές - Τι λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρ. Λαμπρόπουλος
«Έχουν ήδη συγκροτηθεί οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στις περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης και μάλιστα έχουν ξεκινήσει το έργο τους» ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.
Όπως εξήγησε, «πρόκειται για τρεις επιτροπές, όπου η πρώτη είναι αρμόδια για τις ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία, η δεύτερη για τα σπίτια και τις υποδομές και η τρίτη για τις επιχειρήσεις».
«Οι καταγραφές των ζημιών», συνέχισε, «ξεκίνησαν ήδη από την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου εκεί η φωτιά είναι σε ύφεση και θα συνεχιστούν στις πληγείσες περιοχές της Γορτυνίας».
Επίσης, σημείωσε ότι «τα μέλη των επιτροπών έχουν εντολή να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 25 Αυγούστου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».
Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε: «Προχωράμε σήμερα στην προμήθεια ζωοτροφών, είτε με αγορά από την πλευρά της Περιφέρειας είτε με αποστολή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να τις στείλουμε άμεσα τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί».
Σχετικά με την ηλεκτροδότηση και κατ' επέκταση την αποκατάσταση της υδροδότησης, μέσω της επαναλειτουργίας των αντλιοστασίων, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε ότι «ήδη η ΔΕΗ έχει διαθέσει δύο γεννήτριες για την περιοχή της Μεγαλόπολης, ενώ αναμένεται να σταλούν γεννήτριες και για την περιοχή της Γορτυνίας».
Όσον αφορά στην αποκατάσταση του δικτύου της ηλεκτροδότησης επεσήμανε ότι «ειδικά στην περιοχή της Γορτυνίας οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της φωτιάς, ενώ στη Μεγαλόπολη είναι ευκολότερο το έργο της αποκατάστασης αφού η πυρκαγιά, όπως προανέφερα, βρίσκεται σε ύφεση και οι ζημιές είναι μικρότερης έκτασης».
Πάντως, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, «η πορεία της φωτιάς στην περιοχή της Γορτυνίας είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή σημαντικού τμήματος του δικτύου και την παρεμπόδιση της προόδου των εργασιών αποκατάστασης».
Ωστόσο, «πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στο μεγαλύτερο τμήμα των προσβάσιμων από τις πληττόμενες περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί 188 στύλοι προς αποκατάσταση και 33 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ έχουν ήδη ηλεκτροδοτηθεί τουλάχιστον εννέα κοινότητες», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Όσον αφορά στη στήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων, ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε: «Λαμβάνουμε συνεχώς βοήθεια για τους πληγέντες συμπολίτες μας από ιδιώτες, επιχειρήσεις και σωματεία».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, «ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, υπέβαλε, με σχετικά έγγραφά του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εισηγήσεις για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιοχών που ανήκουν σε Δήμους της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές».
Ειδικότερα, τα αιτήματα αφορούν περιοχές στους πυρόπληκτους Δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης Ανατολικής Μάνης, Πύλου-Νέστορος και Οιχαλίας
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.