Covid-19 & fake news - Πώς διαμορφώνονται οι συμπεριφορές

Social media

Η παραφιλολογία γύρω από κάθε γεγονός είναι απολύτως αναμενόμενη. Όταν όμως πρόκειται για καταστάσεις βαρύνουσας σημασίας τότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας Covid-19 το επιβεβαίωσε από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα που οι επιστήμονες παλεύουν με τις συνεχείς παραλλαγές του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Από τους περισσότερους των 600 νεκρών στο Ιράν από την κατανάλωση οινοπνεύματος για να νικήσουν τον κορονοϊο έως τον «θάνατο» της πρώτης Βρετανίδας εθελόντριας που εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 και από τα παιδομαζώματα σε δομές Covid-19 για μαθητές θετικούς στον κορονοϊό έως τα μικροτσιπ στις μάσκες και το δίκτυο 5G, τα fake news και οι θεωρίες συνωμοσίας που τόσο εύκολα διασπείρονται μέσω των social media πέρα από αστείες έχουν αποδειχθεί και επικίνδυνες.

«Τα fake news επηρεάζουν αρνητικά τις συμπεριφορές των ατόμων», συμπεραίνει η Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Ciara Greene, από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, η οποία εκπόνησε με την ερευνητική της ομάδα την πρώτη μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο των ψευδών ειδήσεων στον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν οι άνθρωποι. Τον Μάιο του 2020, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε 4.500 εθελοντές μέσα από πρόσκληση για συμμετοχή στη διαδικτυακή μελέτη που αναρτήθηκε στο TheJournal.ie., αναφέροντας πως αντικείμενο έρευνας είναι οι αντιδράσεις σε μία σειρά από μηνύματα δημόσιας υγείας και ειδήσεις σχετικά με το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορoνοϊού.

Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν τέσσερις πραγματικές ειδήσεις αναφορικά με την πανδημία και τέσσερα fake news γραμμένα έτσι ώστε να παραπέμπουν στην παραφιλολογία των ημερών, όπως ότι ο καφές προστατεύει από τον κορoνοϊό ή ότι οι πιπεριές τσίλι εξασθενίζουν τα συμπτώματα της Covid-19, καθώς και για τις φαρμακοβιομηχανίες που απέκρυψαν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων ή τις εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών για κορoνοϊό που δίνουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του χρήστη.

Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας στο health4u.gr 

Περισσότερα σε Ειδήσεις