Άρση μέτρων: Διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους - Τι ισχύει από τον Ιούλιο

arsi metron, Ioulios
cnn.gr

Aπό αρχές Ιουλίου οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς της μάσκας, σε εξωτερικούς χώρους, εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα διευκολύνει και τον τουρισμό.

Το αργότερο τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει προχωρήσει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αναμένεται να αποχωριστούμε τη μάσκα και σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως μουσεία, θέατρα και γήπεδα, χώρους εστίασης και διασκέδασης, εμπορικές εκθέσεις κ.λπ.

Η μη χρήση μάσκας αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για όσους αποφεύγουν να εμβολιαστούν, όπως και μια σειρά διευκολύνσεων που καθιερώνονται για τους πλήρως εμβολιασμένους, όπως ο τερματισμός, από 1η Ιουλίου, της υποχρέωσης του self test σε χώρους και δραστηριότητες όπου είναι υποχρεωτικό (εργασία, πλοία κ.α.).

arsh metron
cnn.gr

Η σταδιακή άρση των μέτρων

Στις αρχές Ιουλίου η χώρα ανοίγει πλήρως όλες τις δραστηριότητες, θυμίζοντας αρκετά τη ζωή (οικονομική και κοινωνική) και τους ρυθμούς προ πανδημίας.

Ωστόσο, θα πρόκειται για μια νέα κανονικότητα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες προστασίας απέναντι στην Covid-19 (αποστάσεις, αντισηπτικά κ.ά.).

Ήδη από το Σάββατο (19 Ιουνίου) ξεκίνησε η επαναλειτουργία εμποροπανηγύρεων (σε περιφερειακές ενότητες όπου έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού), λούνα παρκ, υπαίθριων παιδότοπων, υπηρεσιών ευεξίας και λουτρών, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός πελατών στα καταστήματα.

Την 1η Ιουλίου ανοίγουν ξανά οι κλειστοί κινηματογράφοι (12μηνης λειτουργίας), παρουσία θεατών στο 50% της δυναμικότητάς τους. Απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού self test, υποχρεωτική η μάσκα, ενώ το εισιτήριο θα εκδίδεται ηλεκτρονικά για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης.

Παράλληλα, με την αλλαγή του μήνα, ανοίγουν ξανά κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, με αυστηρούς όρους προστασίας. Επανέρχεται ο χορός και στις δεξιώσεις, ενώ απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας – τώρα σταματά από τις 01.30 έως τις 05.00.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες είναι περίπου 3,1 εκατ. Πλέον, πρόσβαση στα εμβόλια έχει όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας, καθώς την περασμένη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα και για τους συμπολίτες μας άνω των 18 ετών.

Περισσότερα σε Ειδήσεις