Ανοίγει τη Δευτέρα η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων

panelladikes, avlaia
in.gr

Ανοίγει αύριο, Δευτέρα, η αυλαία των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν με αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όλα είναι έτοιμα για να «ανοίξει» η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το νέο υπερσύγχρονο και αδιάβλητο σύστημα μεταδόσεων των θεμάτων με το όνομα SAM.

Το φετινό «τοπίο» των Πανελλαδικών αναμένεται να έχει άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τις περιζήτητες σχολές καθώς μειώνεται ο αριθμός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και συγκρατημένη πτώση σε συγκεκριμένες σχολές Περιφερειακών Πανεπιστημίων, όπου αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών που θα εισαχθούν εφέτος για πρώτη φορά.

Λόγω της καθιέρωσης από εφέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η βάση αναμένεται να κυμανθεί κοντά στις 8000 μόρια με την πορεία τους να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον δείκτη δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλέγουν από την ΚΕΕ, τα μέλη της οποίας βρίσκονται από σήμερα το βράδυ στην ειδική αίθουσα του υπουργείου Παιδείας για να επιλέξουν τα θέματα.

panellinies, avlaia
newsbomb.gr

Ποιο είναι το νέο σύστημα αναμετάδοσης θεμάτων

Τα μέλη της Επιτροπής είναι «κλεισμένα» χωρίς κινητά στη συγκεκριμένη αίθουσα και δεν έχουν δυνατότητα επαφής με κανέναν εκτός της αιθούσης. Έχουν μαζί τους φαγητό και νερό προκειμένου να μην παραβιάζει κανένας το «άβατο». Τε μέλη της ΚΕΕ ανανεώνονται κάθε χρόνο και ως προς τη σύνθεση επιλέγονται πανεπιστημιακοί από κάθε γνωστικό αντικείμενο αλλά και καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να είναι κοντά στην νοοτροπία και στις δυνατότητες των μαθητών.

Τα μέλη της ΚΕΕ δεν πρέπει να έχουν συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με υποψήφιο να είναι σύζυγος υποψηφίου Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τα θέματα που θα επιλέξει η Επιτροπή εκτιμάται ότι θα είναι σε γενικές γραμμές βατά για το σύνολο των υποψηφίων, με δεδομένο ότι τη χρονιά που ολοκληρώθηκε υπήρξαν σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας και οι μαθητές είναι ήδη ταλαιπωρημένοι και από εκεί και πέρα να υπάρχει ένα θέμα υψηλότερου δείκτη δυσκολίας προκειμένου να αναδειχθούν οι άριστοι από τους υπόλοιπους υποψηφίους.


 

Περισσότερα σε Ειδήσεις