Πολύτιμα αποτελέσματα προσέφεραν στους Ολλανδούς ειδικούς οι πιλοτικές εκδηλώσεις που έγιναν ως τώρα, με περιορισμένα μέτρα προστασίας κατά του ιού και χωρίς κοινωνικές αποστάσεις. Σε αυτά τα δεδομένα θα βασιστούν, ώστε να πραγματοποιηθούν σύντομα και άλλες εκδηλώσεις και θεάματα, χωρίς αυστηρούς περιορισμούς εναντίον του ιού.
Μετά τα lockdown και περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς μεγάλες εκδηλώσεις, οι διοργανωτές εκδηλώσεων και οι επιστήμονες στην Ολλανδία οργάνωσαν και ανέλυσαν τα στοιχεία από πολλές πιλοτικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων ο μουσικός διαγωνισμός της Eurovision και πολλοί ποδοσφαιρικοί αγώνες, μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαΐου φέτος.
«Πιστεύω ότι με τα αποτελέσματα που έχουμε και που υποβάλλουμε τώρα στην κυβέρνηση, πολλά φεστιβάλ θα μπορέσουν να γίνουν, ακόμη και με τη μέγιστη χωρητικότητα», δήλωσε χθες, Πέμπτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Λούμπερτς, διαχειριστής του προγράμματος Fieldlab, το οποίο δημιουργήθηκε από τον τομέα των εκδηλώσεων σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Οι ερευνητές του πειράματος Fieldlab κατήρτισαν από τα στοιχεία που συνέλεξαν έναν πίνακα κινδύνων ανάλογα με το είδος της εκδήλωσης και την σοβαρότητα της υγειονομικής κατάστασης. Σε αυτόν συνιστώνται υγειονομικά μέτρα για κάθε «επίπεδο κινδύνου». Αυτοί σημειώνουν ότι κάποιες προφυλάξεις, όπως η παρουσίαση αρνητικού μοριακού τεστ για τον COVID-19 και μια επαρκής επικοινωνία επαρκούν, αν η υγειονομική κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται.
Η Eurovision αποτέλεσε τμήμα του πειράματος. Συνολικά 3.500 θεατές, που είχαν προηγουμένως κάνει διαγνωστικό τεστ, επετράπη να παρευρεθούν στους ημιτελικούς, τον τελικό και στις έξι γενικές πρόβες στο Ρότερνταμ. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 20% της χωρητικότητας της αίθουσας στην οποία έγινε. Ο διαγωνισμός του 2020, τον οποίο παρακολουθούν κάθε χρόνο εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο, είχε ακυρωθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του λόγω της πανδημίας. Περίπου 65.000 θεατές αναμένονταν για το σύνολο των συναυλιών.