Εξοικονόμηση 2,1 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με το κόστος των συνεδριάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων από το 2024 και έπειτα
Της Μαρίας Θαλασσινού
Σύμφωνα με την εισήγηση που κάνει στο νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, η ετήσια εξοικονόμηση οφείλεται αφ’ ενός στην μείωση των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και ως εκ τούτου στην καταβολή σε μικρότερο αριθμό δικαιούχων της αποζημίωσης και των εξόδων μετακίνησης για την συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των εν λόγω συμβουλίων.
Συγκεκριμένα, το ύψος της εν λόγω εξοικονόμησης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, το ύψος της αποζημίωσης συσχετιζόμενο με τις χιλιομετρικές αποστάσεις εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων και των Περιφερειών. Συνεπώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών «όσον αφορά την καταβολή της ετήσιας αποζημίωσης για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων η εξοικονόμηση εκτιμάται στο ποσόν των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ».
Παράλληλα χωρίς να προσδιορίζεται το ακριβές ποσόν το οποίο θα εισρεύσει στον Κρατικό προϋπολογισμό από τα παράβολα, η πρώτη εκτίμηση τον κρατικό προϋπολογισμό μιλά για «αύξηση των Δημοσίων Εσόδων κατά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές από το 2023», εξαιτίας «της αύξησης των ηλεκτρονικών παραβόλων που θα καταβληθούν από τους υποψηφίους για τις για την ανάδειξη σε θέσεις περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων δημοτικών συμβούλων και συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων».
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος των εν λόγω εσόδων «θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των υποψηφιοτήτων ανά περίπτωση δημοτικής και περιφερειακής αρχής». Επίσης. προβλέπεται «μελλοντική εξοικονόμηση δαπάνης από την μετάθεσή του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών ανά πενταετία αντί για τριετία που είναι σήμερα»