Ο Πειραιάς διαθέτει στην Ιερά Μητρόπολη του συνολικά 31 Ενοριακούς Ναούς, που είναι κατανεμημένοι σε 4 Αρχιερατικές Περιφέρειες, 11 Παρεκκλήσια και 1 Ναό στο Νεκροταφείο της Ανάστασης
Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους του Πειραιά, θα παρατηρήσει κανείς τις μεγαλεπίβολες εκκλησίες που στολίζουν σχεδόν κάθε τετράγωνο της πόλης. Ένας δήμος με περίπου 163.000 κατοίκους διαθέτει στην Ιερά Μητρόπολη του συνολικά 31 Ενοριακούς Ναούς, που είναι κατανεμημένοι σε 4 Αρχιερατικές Περιφέρειες, 11 Παρεκκλήσια και 1 Ναό στο Νεκροταφείο της Ανάστασης.
Όπως εξηγεί στο kedenews.gr η Διευθύντρια Πολιτισμού του δήμου Πειραιά Ευαγγελία Μπαφούνη, «ο πρώτος ναός της πόλης του Πειραιά- η οποία ιδρύθηκε το 1835- ήταν του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος ανεγέρθηκε στα κατάλοιπα του ομώνυμου μοναστηριού που υπήρχε από τον 16ο αιώνα. Ο Άγιος Σπυρίδων εθεωρείτο ότι έκανε θαύματα στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας», και σήμερα είναι ο πολιούχος του Πειραιά που γιορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου.
Με μια ματιά στην πόλη θα έλεγε κανείς πως ο Πειραιάς έχει πολλές εκκλησίες, η κ. Μπαφούνη δήλωσε σχετικά με τον αριθμό των εκκλησιών και ιερών ναών στην περιοχή πως: «Οι ναοί χτίζονταν σε συνάρτηση με τη δημιουργία της πόλης. Σε κάθε νέα περιοχή που δημιουργείτο, οι νέοι κάτοικοι έχτιζαν έναν νέο ναό, για να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».
Η Μητρόπολη του Πειραιά – Αγία Τριάδα
Ο πρώτος Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πειραιώς θεμελιώθηκε το 1839 από τον πρώτο Δήμαρχο Πειραιά Κυριάκο Σερφιώτη σε οικοπεδική έκταση που ανήκε στον Άγιο Σπυρίδωνα. Η αποπεράτωσή του έγινε επί Δημαρχίας Πέτρου Ομηρίδου ( 1841 – 1845 ). Ο Ναός εκείνος είχε παράξενο σχέδιο, χωρίς κανένα παράθυρο. Στα πλαϊνά τμήματα του Ναού είχαν κατασκευαστεί δύο ξύλινα κωδωνοστάσια. Το 1845 αποφασίζεται η πλακόστρωση του περιβόλου του Ναού με πλάκες από το Λιβόρνο, ενώ το 1872 κατασκευάζεται κωδωνοστάσιο στην πρόσοψη του Ναού.
Στις 11 Ιανουαρίου 1944, κατά τον βομβαρδισμό της πόλεως του Πειραιά από τα συμμαχικά αεροπλάνα, γκρεμίζεται εξ ολοκλήρου ο Ναός της Αγίας Τριάδος, θάβοντας κάτω από τα ερείπιά του αρκετούς Πειραιώτες που είχαν καταφύγει εκεί για να προστατευθούν.
Ο θρησκευτικός τουρισμός στον Πειραιά
Η Ελλάδα αποτελεί ένας από τους σημαντικούς προορισμούς για θρησκευτικό τουρισμό, καθώς μπορεί κάθε επισκέπτης να ανακαλύψει την ιστορία πόλεων και περιοχών μέσα από τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος στην εκάστοτε εκκλησία ή ιερό ναό. Πολλοί ναοί και εκκλησίες του Πειραιά μαρτυρούν γεγονότα της ιστορίας που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν με μια απλή ματιά στην αρχιτεκτονική αλλά και τις εικόνες. Η κ. Μπαφούνη αναφέρει στο kedenews.gr πως «Ο Πειραιάς γίνεται συχνά πόλος έλξης για Θρησκευτικό Τουρισμό, ανάλογα με τις εκάστοτε θρησκευτικές εορτές και τις εικόνες ή τα θρησκευτικά κειμήλια που φιλοξενούνται για κάποιο χρονικό διάστημα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από άλλους ναούς ή μοναστήρια».
Οι πιο εμβληματικοί ναοί και εκκλησίες του Πειραιά, - εκτός από του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Τριάδας – είναι και οι παρακάτω:- Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, που έχει ανεγερθεί στη συνοικία των Υδραίων, έχει κατασκευαστεί σε σχέδιο ενός πολύ σπουδαίου αρχιτέκτονα, του Ιωάννη Λαζαρίμου, που έκανε και τα σχέδια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
- Για τους ίδιους λόγους ο Ναός της Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Παλαιά Κοκκινιά είναι και αυτός δημιούργημα του Ιωάννη Λαζαρίμου και φιλοξενεί αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.
- Η Αγία Αικατερίνη βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό σημείο της πόλης, στην Πλατεία Αλεξάνδρας.
- Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στα Καμίνια εικάζεται ότι έχει ανεγερθεί στο σημείο όπου βρισκόταν το ιερό του Τετράκωμου Ηρακλείου κατά την αρχαιότητα.