Μια πρωτότυπη δράση που θα μετατρέπει τα περισσεύματα των γευμάτων των φοιτητών σε ενέργεια προχωρά το ΑΠΘ της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Αυστραλιανή εταιρεία , η οποία απευθύνθηκε στο ΑΠΘ για την τελειοποίηση της πατέντας
Του Κώστα Παππά
Με την εγκατάσταση μιας καινοτόμου μονάδας αερόβιας χώνευσης απορριμμάτων τροφίμων στη Φοιτητική του Λέσχη, όπου σιτίζονται χιλιάδες φοιτητές, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προχώρα στον σχεδιασμό να γίνει πρότυπο ίδρυμα στη διαχείριση αποβλήτων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το kedenews επικοινώνησε με τον Καθηγητή Χημείας του ΑΠΘ κ. Θοδωρή Καραπάντσιο , ο οποίος συντονίζει την πρώτη φάση των ερευνών μαζί με την Καθηγήτρια Αναστασία Πανταζάκη. Ο Καθηγητής του ΑΠΘ αναφερόμενος αρχικά στην έναρξη της συνεργασίας με την Αυστραλιανή εταιρεία μας είπε:" Μια Αυστραλιανή εταιρεία άρχισε να φέρνει αυτό το πρόγραμμα σαν τεχνολογία στην αγορά , γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε έντονο το πρόβλημα για το τι θα γίνει με τα οικιακά απορρίμματα, τα οποία καταλήγουν στις χωματερές. Αυτή η τεχνολογία των Αυστραλών έχει ακόμα δρόμο για να φθάσει στη βέλτιστη χρήση και είναι τιμητικό οτι από την Αυστραλία ήρθα σε επαφή μαζί μας για να τους λύσουμε το πρόβλημα. Μας επισκέφθηκαν δύο φορές στην Ελλάδα και με έδρα εμάς αποφάσισαν να βελτιώσουν την διαδικασία τους η οποία είναι λειτουργική , αλλά δεν είναι η βέλτιστη", τόνισε ο Καθηγητής .
Ο κ. Καραπάντσιος στη συνέχεια εξήγησε ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείται μιμείται την πέψη κατά ένα τρόπο. "Στην μονάδα που στήσανε στο ΑΠΘ έχουμε προσθέσει και εμείς κάποιους αισθητήρες θερμοκρασίας , αγωγιμότητας και οξύτητας. Προσπαθώντας λοιπόν να μιμηθούμε τον ανθρώπινο οργανισμό μιμούμαστε και τις συνθήκες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και αναπτύσσουμε τεχνικές με βάση διαφορετικά ένζυμα και μικροοργανισμούς".
Θα καλυφθεί περίπου το 80% της ενεργειακής ανάγκης της Λέσχης των φοιτητών
Ο Καθηγητής του ΑΠΘ στη συνέχεια μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα περισσεύματα των τροφών και το ποσοστό της ενεργειακής ανάγκης που θα καλύπτεται από αυτή την αξιοποίηση: "Στη φοιτητική Λέσχη Θεσσαλονίκης παρέχονται σε εποχές πέρα από τον κορωνοϊό 5000 γεύματα στους φοιτητές , δεν είναι μικρή ποσότητα. Τί κάνει λοιπόν κάποιος τον χυλό, την πούλπα αυτή; Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος το ένα είναι να το ρίξει κάποιος στην αποχέτευση και να χαθεί ή να το ρίξει σε μια μονάδα εναερόβιας επεξεργασίας για να παράγει βιοαέριο. Για να το χρησιμοποιεί ως ενέργεια η ίδια η Λέσχη του ΑΠθ, σαν μια κυκλική διαχείριση. Πιστεύουμε οτι με την αξιοποίηση αυτού του χυλού θα μπορέσουμε να δώσουμε ενέργεια σε ένα ποσοστό πάνω από 80% για τις ανάγκες τις Λέσχης"
Ο κ. Καραπάντσιος πρ΄σοθεσε ακόμα: "Είμαστε μάλιστα και στη φάση του σχεδιασμού για να βελτιώσουμε και την απόδοση της επόμενης φάσης του βιοαερίου. Βάζουμε λοιπόν κάποια πρόσθετα για να βοηθήσουμε την αφύγρανση, γιατί πρέπει να ελέγχουμε την υγρασία σε αυτό το χυλό. Με αυτά τα πρόσθετα θα πάμε και πάνω από 90% της ενεργειακής κάλυψης της Λέσχης".
Θα παράγουμε και ηλεκτρικό ρεύμα από τα περισσεύματα των γευμάτων
Ο Καθηγητής εξήγησε επίσης οτι από την επεξεργασία των περισσευμάτων των γευμάτων η Λέσχη θα έχει ζεστό νερό αλλά θα συμπληρώνει ενεργειακά και την ηλεκτροδότηση : "Η χρήση του αερίου είναι η πιο ωφέλιμη όταν κάποιος θέλει να το κάνει επί τόπου. Παίρνεις το αέριο το καις και το βάζεις στους κυκλοφορητές για να φέρεις ζεστό νερό. Η πρώτη επιλογή μας είναι αυτή , αλλά επειδή πιστεύουμε οτι θα καταφέρουμε να έχουμε καλή απόδοση ένα μέρος θα το κάνουμε ηλεκτρική ενέργεια. Θα το περάσουμε μέσα από ηλεκτρογεννήτρια για να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Εκεί έχουμε ένα μικρό ποσοστό απώλειας, χάνουμε κάτι μετατρέπουμε μια μορφή ενέργειας σε μια άλλη , αλλά αυτό θα είναι περίσσευμα σε σχέση με το αέριο που θα έχουμε για να ζεστάνουμε το νερό".
Η νέα αυτή κατασκευή η οποία σε περίπου ένα χρόνο θα έχει τελειοποιηθεί από τους επιστήμονες του ΑΠΘ, μπορεί να βρει πολλές και σημαντικές εφαρμογές και σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας εξηγεί ο Καθηγητής Καραπάντσιος: "Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος φόρτος σε τουριστικές περιοχές που δουλεύουν πολύ εντατικά με μεγάλες ανάγκες το Καλοκαίρι και θα μπορούσε το μηχάνημα αυτό να νοικιάζεται από τουριστικές περιοχές και να αποδίδει ενεργειακά μόνο με τα υπολείμματα των τροφών που συγκεντρώνονται σε μια σειρά εστιατορίων. Νομίζω οτι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε σίγουρα αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την απόδοση. Αν σε μια περιοχή όπως η Σαντορίνη που δεν μπορεί να μπει κανείς μέσα στα Φυρά με απορριμματοφόρο και δημιουργήσει ένα δίκτυο 20-30 ρεστοράν που λειτουργούν εκεί θα μπορεί να παράγει κεντρικά κάτι και να το επιστρέφει ενεργειακά σε αυτούς τους χώρους. Θα μπορούσε ένας Δήμος να το νοικιάσει και να προσφέρει στο περιβάλλον και να κερδίζεις ενεργειακά".