Τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η συζήτηση για την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα που έλαβε και το όνομα "Aθηναϊκή" μετάλλαξη, καθώς τα περισσότερα κρούσματα που εντοπίστηκαν με αυτό το στέλεχος βρέθηκαν στην Αθήνα.
Του Κώστα Παππά
Τo kedenews επικοινώνησε με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κυρία Αθηνά Λινού η οποία μίλησε για τα στελέχη που απασχολούν τους επιστήμονες και παρακολουθούνται στενά από την διεθνή επιστημονική κοινότητα Σε οτι αφορά την "Αθηναϊκή" μετάλλαξη τόνισε:" Δεν έχει κανείς πληροφορίες για αυτό το στέλεχος της μετάλλαξης γιατί σε δύο μεγάλα παγκόσμια αρχεία που υπάρχουν δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα", τόνισε και πρόσθεσε ακόμα: "Τα στελέχη που έχουν κάποια σοβαρότητα και παρακολουθούνται , δηλαδή της Αγγλίας, το Νοτιοαφρικάνικο και της Βραζιλίας. Μεταξύ αυτών της Βραζιλίας κια το Νοτιοαφρικάνικο είναι σε παρακολούθηση για τον κίνδυνο να μην τα πιάνουν τα εμβόλια τόσο καλά όσο καλύπτουν τα άλλα. Η Αγγλία έβαλε πρόσφατα και ένα από τα ινδικά στελέχη σε παρακολούθηση, το οποίο όμως οι άλλοι δεν το θεωρούν πιο επικίνδυνο".
Η κυρία Λινού δεν έκρυψε την ανησυχία της για το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν φθάνουν για όλη την ανθρωπότητα και το γεγονός αυτό θα μπορούσε στο μέλλον να δημιουργήσει μια μετάλλαξη , η οποία δεν θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια: "Δύσκολα θα τιναχθεί στον αέρα ο εμβολιασμός, εκτός και αν έρθει κάποια δραματική μετάλλαξη. Τα mrna εμβόλια δηλώνουν οι κατασκευαστές και ξέρουμε και οι υπόλοιποι οτι είναι πάρα πολύ εύκολο να βελτιωθούν ,ώστε να καλύπτουν τις μεταλλάξεις, οπότε δε νομίζω οτι θα τιναχθεί στον αέρα. Το πρόβλημα του εμβολιασμού είναι οτι δεν υπάρχουν εμβόλια για όλη την ανθρωπότητα και αυτό μπορεί αν δημιουργήσει και επικίνδυνες μεταλλάξεις, στη διάρκεια ενός έτους ή δύο ετών να έχουμε μεταλλάξεις οι οποίες δεν θα καλύπτονται από τα εμβόλια".
Το kedenews επικοινώνησε επίσης και με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος αναφερόμενος στην "Αθηναϊκή" μετάλλαξη ήταν καθησυχαστικός: : "Είναι ένα στέλεχος το οποίο υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες. Δεν εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για να δώσω ένα μέγεθος της σημασίας που δίνουν κάποιοι άλλοι στο στέλεχος αυτό στη Βρετανία το στέλεχος αυτό έχουν πάψει να το ιχνηλατούν. Δεν το θεωρούν καν ένα στέλεχος που αξίζει ιδιαίτερα να ιχνηλατείται πιο αναλυτικά".
Δεν συντρέχει λόγος πανικού και ανησυχίας
Ο Καθηγητής Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ακόμα σχετικά με την κατηγοριοποίηση των μεταλλάξεων: "Τα στελέχη ορίζονται με βάση την επικινδυνότητα που δίνουν οι επιστήμονες. Κατατάσσονται σε αυτά που μας ανησυχούν ιδιαίτερα, σε αυτά που μας ενδιαφέρουν απλά να τα παρακολουθούμε και σε αυτά τα οποία τα μελετάμε , αλλά δεν τα έχουμε κατατάξει σε ιδιαίτερα επικίνδυνα. Το συγκεκριμένο στέλεχος λοιπόν ανήκει στην τρίτη κατηγορία. Η πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού έχει 1266- 1267 δομικούς λίθους. Ας υποθέσουμε οτι είναι ένα κομπολόι με αυτόν τον αριθμό από χάντρες. Το βρετανικό στέλεχος στην χάντρα 501 έχει μια αλλαγή ενός αμινοξέος με ένα άλλο. Εκεί οφείλεται η μεταδοτικότητά του", σημείωσε.
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξηγώντας περισσότερο τους τύπους αυτών των μεταλλάξεων που έχουν εντοπισθεί ανέφερε: " Το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής έχει αυτή την αλλαγή στη θέση 501 και μια αλλαγή στη θέση 484. Επειδή έχει δύο αλλαγές θεωρείται λίγο πιο μεταδοτικό από το στέλεχος το βρετανικό. Τα χαρακτηριστικά του στελέχους Β1,1,318 για το οποίο συζητάμε έχει την αλλαγή στη θέση 484 , αλλά δεν έχει την αλλαγή στη θέση 501, άρα είναι λιγότερο επικίνδυνο σαφώς από το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος. Γι αυτό και στη Βρετανία δεν το ψάχνουν ως κάτι πολύ επικίνδυνο. Τα εμβόλια έχει αποδειχθεί οτι καλύπτουν και το βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Τη στιγμή λοιπόν που αυτό το στέλεχος για το οποίο συζητάμε είναι λιγότερο επικίνδυνο από το νοτιοαφρικανικό καλύπτουν και αυτό τα εμβόλια. Δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού και ανησυχίας".