Μια από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες στα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλονίκης και ειδικά του Ωραιοκάστρου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και απέκτησε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμη προς δημοπράτηση μέχρι το τέλος του 2021.
Πρόκειται για τα «Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων», προϋπολογισμού 13,5 εκ. ευρώ.
Οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στα ρέματα και τους χειμάρρους της περιοχής καλύπτουν μάλιστα όχι μόνο τον δήμο Ωραιοκάστρου, αλλά συνολικά τρεις δήμους, καθώς θωρακίζουν και περιοχές των δήμων Παύλου Μελά και Κορδελιού – Ευόσμου.
Το έργο θα εκτελεσθεί στο ρέμα Δενδροπόταμου και στους χειμάρρους ανατολικά του Ωραιοκάστρου, ανατολικά της Γαλήνης και στον χείμαρρο Ασημάκη. Είναι περιβαλλοντικά αδειδοτημένο, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί οι οριστικές μελέτες του και εκκρεμεί μόνο η ολοκλήρωση και έγκριση του Κτηματολογίου για τη διευθέτηση του ρέματος Δενδροποτάμου, όπως αναφέρει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Όπως τόνισε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, «η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας είναι βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, γιατί η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον έναν κίνδυνο που προσπαθούμε να αποτρέψουμε, αλλά ένα φαινόμενο που βιώνουμε καθημερινά. Η ένταση και η διάρκεια των καιρικών φαινομένων δημιουργούν συχνά μεγάλες καταστροφές, γι' αυτό τον λόγο στο υπουργείο υπό την καθοδήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η καλύτερη θωράκιση τριών δήμων της Περιφερειακής Ενότητας της Θεσσαλονίκης, από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με τη διευθέτηση ρεμάτων και χειμάρρων στους δήμους Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά και Κορδελιού-Ευόσμου. Γιατί, έχουμε στον σχεδιασμό μας ένα πλήρες πρόγραμμα μικρών και μεγάλων έργων που θα εξασφαλίσουν την οριστική αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης».
Οι παρεμβάσεις στην περιοχή είναι σε εκκρεμότητα από το Master Plan για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης του 2003...
Οι σχετικές μελέτες επικαιροποιήθηκαν το 2018 και εντάχθηκε τόσο στα «Σχέδια Διαχείρισης Πλημμύρας Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης», όσο και στο επικαιροποιημένο «Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων Περιοχών Ν. Θεσσαλονίκης».
Το έργο πέρασε από πολλές περιπέτειες. Ενδεικτικά το 2015 είχε «εισπράξει» την αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου, καθώς δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική μελέτη μια σειρά από κρίσιμα ρέματα. Όλα διορθώθηκαν στην πορεία, το έργο απέκτησε μελετητική ωριμότητα και η μόνη εκκρεμότητα όπως ανέφερε και το υπουργείο είναι το Κτηματολόγιο και ασφαλώς η εξεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίησή του. Πλέον, με την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, το έργο εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και η ένταξή του έγινε αποδεκτή, οπότε ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτησή του μέχρι το τέλος του έτους.