Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών ξεκινά εκστρατεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αστέγων, καθώς με την λήξη των προστατευτικών μέτρων, που προσφέρουν τα κράτη – μέλη μέσω των διαφόρων επιδομάτων, επιδοτήσεων και απαλλαγών εξαιτίας της πανδημίας, η έκρηξη της φτώχειας θα επιφέρει κοινωνικούς κραδασμούς.
Της Μαρίας Θαλασσινού
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί με βάση του στόχους του 2030 για την βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ σε ένα πλαίσιο δράσεων για την εξάλειψη της φτώχεια που περιλαμβάνει και την προστασία των πολιτών από τον κίνδυνο έλλειψης στέγης.
Η αρχή έγινε στο Πόρτο της Πορτογαλίας, κατά τη σχετική σύνοδο, τον Ιούνιο του 2020 και η επιστολή που διαμορφώθηκε και έλαβε πληθώρα υπογραφών έρχεται στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να ταράξει τα νερά των Βρυξελλών προκειμένου να αναγκάσει τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο ακολούθως και τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να λάβουν μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου των αστέγων.
Έτσι, λοιπόν, η επιστολή που υπογράφουν μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού υπενθυμίζει την «ευρωπαϊκή δέσμευση για την εξάλειψη του φαινομένου των αστέγων», θέτει επιτακτικά την ανάγκη για άμεσες δράσεις προκειμένου έως το 2030 να μην υπάρχουν άστεγοι στους δρόμους.
«Παρότι είναι περίπλοκο, η έλλειψη στέγης δεν είναι ανυπέρβλητη και μπορεί να ξεπεραστεί», αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή. Επισημαίνεται ταυτόχρονα ότι «με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η μείωση της φτώχειας και οι κοινωνικές ανισότητες έχουν γίνει το πρώτο θέμα της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστιάζοντας στους Ευρωπαίους πολίτες όπως άλλωστε έδειξε και το τελευταίο η τελευταία έκδοση του ευρωβαρόμετρου».
Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στο πρόβλημα των δανειοληπτών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την υποθηκευμένη πρώτη κατοικία. «Η προσωρινή διακοπή στην αποπληρωμή των δανείων με υποθήκη που πολλά κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει την περίοδο της πανδημίας είναι πιθανόν να αρχίσει να καταργείται και αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα φτωχά νοικοκυριά, πράγμα που θα οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου αύξηση του φαινομένου των αστέγων», επισημαίνεται στην επιστολή.
«Το τέλος του φαινομένου των αστέγων απαιτεί δραστικές ενέργειες που να χτυπούν το φαινόμενο στην πηγή που το προκαλεί και να επενδύσουμε στην πρόληψη και στις στρατηγικές ενδυνάμωσης», τονίζουν οι υπογράφοντες της επιστολής. Κι αφού υπενθυμίζουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτό», καλούν «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» να προχωρήσουν στην «ανάπτυξη πολιτικών με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία μέσω του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι τόσο σε επίπεδο κεντρικού προϋπολογισμού της Ε.Ε. όσο και μέσω των κρατών μελών πρέπει να δοθεί γενναία χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μην υπάρχουν άστεγοι στους δρόμους.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών και συγκεκριμένα της Κιμ Βαν Σπάρεντακ από το κόμμα των Πρασίνων, του Μανουέλ Πιζαρό από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, της Σίντυ Φράσεν από το Λαϊκό Κόμμα, της Λέιλα Τσάιμπι από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Γιάνα Τόομ από το κομμα «Ανανεώνουμε την Ευρώπη» προέκυψε ένα κείμενο αρχών που το προσυπογράφουν 77 ευρωβουλευτές εκ των οποίων τεσσερις Έλληνες (Αλέξης Γεωργούλης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου).
Εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, το κείμενο υπογράφουν 31 δήμαρχοι από τη Λισαβόνα έως τη Λιουμπλίανα και το Ζάγκρεπ και από το Δουβλίνο, την Βουδαπέστη αλλά και την Αθήνα με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.
Επίσης, το κείμενο υπογράφει πληθώρα μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, όπως επίσης και δήμαρχοι ή πρώην δήμαρχοι μικρότερων ευρωπαϊκών πόλεων και Περιφερειών, μεταξύ των οποίων και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τέλος, το κείμενο υποστηρίζουν πληθώρα Μη κυβερνητικών Οργανώσεων.