Προς πώληση βαίνει το λιμάνι του Ηρακλείου με τον διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρώνεται την 31η Ιουλίου 2021. Έντονες οι αντιδράσεις από τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς το λιμάνι αναμένεται να περάσει σε χέρια ιδιωτών με σύμβαση παραχώρησης που θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2063
Της Μαρίας Θαλασσινού
Συγκεκριμένα, πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτη του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. έχει σήμερα το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου μέχρι τον Ιανουάριο του 2063. Έχει επίσης διαχειριστικές αρμοδιότητες των α) του παλαιού Ενετικού λιμένα, β) του λιμένα Λινοπεραμάτων και γ) των τριών αλιευτικών καταφυγίων: Λούτρα, Κερατόκαμπος και Άρβη.
Από την πρόσκληση του ενδιαφέροντος που εξέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται ότι «ο Παλαιός Ενετικός Λιμένας να εξαιρεθεί από την αναθεωρημένη ζώνη ευθύνης του Οργανισμού», πράγμα που αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου από την στιγμή που ανακοινώθηκε η μεταφορά του Οργανισμού Λιμένος στο ΤΑΙΠΕΔ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο δήμος Ηρακλείου διαφωνεί με την συνολική κυβερνητική επιλογή να προχωρήσει η πώληση του Οργανισμού Λιμένος ιδίως σε αυτή την γεωπολιτική συγκυρία με την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου να είναι σε αναβρασμό.
Για το ζήτημα συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου και αποφάσισε να ζητήσει από το Ελληνικό δημόσιο «να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στα θέματα εθνικής ασφάλειας, λιμενικής λειτουργίας διεθνών σχέσεων και προοπτικής του λιμανιού της πόλης». Επίσης, ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο να παραχωρηθεί στον Δήμο Ηρακλείου ο Ενετικός λιμένας και η χερσαία ζώνη του. Ταυτόχρονα, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου από την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρότασή του για «θεσμοθέτηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που θα έχει την ευθύνη σε όλα τα ζητήματα αξιοποίησης και ανάπτυξης του Ενετικού λιμανιού».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηρακλείου συμφώνησαν ότι «η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της «ΟΛΗ ΑΕ» για 60 χρόνια θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε θέματα γεωπολιτικής και εθνικής ασφάλειας για την χώρα με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπογράμμισαν, μάλιστα, ότι «ταυτόχρονα θα πληγούν ανεπανόρθωτα οι επιχειρήσεις του νησιού, και ειδικότερα οι εξαγωγικές εταιρείες, από την ενδεχόμενη αύξηση των κομίστρων που θα προκύψουν αυτόματα από την ιδιωτικοποίηση του».
Παράλληλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηρακλείου επισημαίνουν ότι «το Ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στα θέματα εθνικής ασφάλειας, λιμενικής λειτουργίας, διεθνών σχέσεων και προοπτικής και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού προς όφελος του λαού και του τόπου».
Να σημειωθεί ότι το λιμάνι Ηρακλείου είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας μετά του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Με βάση τα στοιχεία του 2019 τα έσοδα του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου άγγιξαν τα 6,57 εκατ. ευρώ. Στο λιμάνι πρόσδεσαν 1.462 επιβατηγά και 204 κρουαζιερόπλοια και αποβιβάστηκαν 1.713.727 επιβάτες των ακτοπλοϊκών γραμμών και 307.043 επιβάτες κρουαζιέρας.