350 πνιγμοί λουόμενων το χρόνο στην Ελλάδα – Ναυαγοσωστική κάλυψη ζητούν οι Δήμοι από το ΥΠΟΙΚ

Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, αλλά σίγουρα το καλοκαίρι πλησιάζει και πλησιάζει η ώρα που θα βουτήξουμε στην θάλασσα

Της Μαρίας Θαλασσινού

Οι παραθαλάσσιοι δήμοι ήδη ετοιμάζονται για αυτό. Όμως, η κολύμβηση πρέπει να γίνεται με ασφάλεια κι ανεξάρτητα από την δεινότητα που έχουν πολλοί από εμάς, κάθε χρόνο στην χώρα μας καταγράφονται 350 πνιγμοί στην θάλασσα. Οπότε, οι δήμοι καλούνται να παρέχουν ενισχυμένη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Το ζήτημα τέθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα να δεσμεύεται ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες κάλυψης του υπερβάλλοντος κόστους για τους 143 παραθαλάσσιους Δήμους που αγγίζει τα 14 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020 είναι ενισχυμένες οι προϋποθέσεις σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο ως προς την λειτουργία των ναυαγοσωστικών υπηρεσιών, πράγμα που ανεβάζει το κόστος για τους δήμους ως προς την ενοικίαση εξοπλισμού (ναυαγοσωστικά σκάφη και λοιπός εξοπλισμός).

Την αναγκαιότητα άμεσα να εξευρεθούν 14 εκατ. ευρώ προκειμένου οι Δήμοι να συνάψουν συμβάσεις με ναυαγοσωστικές εταιρείες έθεσε ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζητώντας από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στ. Πέτσα να παρέμβει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα το ποσόν. Να σημειωθεί ότι το ποσόν των 14 εκατ. ευρώ είναι πέραν όσων δίνουν οι δήμοι για την μίσθωση των υπηρεσιών ναυαγοσωστών. Συνολικά για την ναυαγοσωστική κάλυψη οι 143 δήμοι δαπανούν ετησίως 21 εκατ. ευρώ.

«Το θέμα είναι σοβαρό και μας απασχολεί δυστυχώς κάθε καλοκαίρι ως αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τις επιπτώσεις που επέφερε στα οικονομικά μας», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου προσθέτοντας: «Οι κλειστές ναυαγοσωστικές σχολές από τη μια και η κάθετη μείωση των εσόδων μας, καθιστά αδύνατη την κάλυψη του κόστους αυτής της αρμοδιότητας».

«Επειδή για μας πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών κι επιπλέον, δεν έχουμε συνηθίσει να κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας, θα απευθυνθούμε για μία ακόμη φορά και στον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και θα ζητήσουμε και την συνδρομή του Πρωθυπουργού, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα», σημειώνει ο Δημ. Παπαστεργίου συμπληρώνοντας: «Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί πια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις χωρίς τους απαιτούμενους πόρους».

Περισσότερα σε Ειδήσεις