Με το βάρος της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής να πέφτει κυρίως στην εγκατάσταση της Φυλής και του Σχιστού και ακολούθως στο Γραμματικό αντιδράσεις εκφράζουν οι δήμαρχοι αυτών των περιοχών
Της Μαρίας Θαλασσινού
Ηχηρή είναι η αντίδραση του δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού, που ζητά την απόσυρση της πρότασης Πατούλη για το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης φαίνεται να ζητά την συναίνεσή τους εν όψει της έγκρισης από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής.
Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής φαίνεται να φουντώνει τις αντιδράσεις, ως προς τις χωροθετήσεις των εγκαταστάσεων κυρίως στην Φυλή που δημιουργείται και δεύτερη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με τεχνολογία καύσης, η οποία θα υποδέχεται τα απορρίμματα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Ενώ, στο Σχιστό προβλέπεται η δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων.
Πάντως, στην ενημέρωση που έκανε στους 66 δημάρχους ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης διαβεβαίωσε ότι με το νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων έως το 2025 η ανακύκλωση υλικών θα φτάσει στο 40%. Ο ίδιος τόνισε ότι το σχέδιο θα κινείται στους ακόλουθους άξονες:
- Αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.
- Ενίσχυση της ανακύκλωσης
- Τοποθέτηση σε όλο το Λεκανοπέδιο χιλιάδων γωνιών ανακύκλωσης, ώστε ως το 2025 να φτάσει η ανακύκλωση στο 40%
- Δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος διαλογής βιοαποβλήτων
- Δημιουργία 4 πάρκων κυκλικής οικονομίας που θα φιλοξενούν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων προκειμένου έως το 2030, η ανακύκλωση να φτάσει σε ποσοστό 96% με μόνο ένα μικρό ποσοστό 4% υπολειμμάτων που θα οδεύει προς ταφή
- Δρομολόγηση της λειτουργίας Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία σε όλη την Αττική.
«Με την υλοποίηση των δράσεων η Περιφέρεια Αττικής, θα περάσει από το να θάβει το 80% των σκουπιδιών που παράγονται σήμερα, στο να θάβει μόλις το 4% το 2030», σημείωσε ο Γ. Πατούλης.
Εξήγγειλε, μάλιστα, ότι με προϋπόθεση την δημιουργία των μεγάλων εγκαταστάσεων σε Φυλή και Σχιστό το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων θα κατέβει από τα 60 ευρώ ανά τόνο στα 45 ευρώ ανά τόνο. Κι αυτό, όπως είπε, θα επιτευχθεί εάν γίνει εκτροπή από την ταφή των απορριμμάτων. Να σημειωθεί ότι σήμερα από τα 2,2 εκατ. τόνους αποβλήτων οδηγούνται σε ταφή το 1,7 εκατ. τόνοι, και δυστυχώς πολύ λιγότερο από το 25% διαλέγεται στην πηγή και ανακτάται.
Ωστόσο, ηχηρή είναι η αντίδραση του δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού ζητώντας την απόσυρση του ΠΕΣΔΑ. Ο ίδιος ο οποίος επέκρινε τον Γ. Πατούλη ότι με το νέο σχέδιό του «ρίχνει, για ακόμα μια φορά, το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Φυλή». Αντέδρασε, μάλιστα, και στην κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, δυναμικότητας 660 χιλ. τόνων στις εγκαταστάσεις της Φυλής.
«Κάθε Περιφερειακή Ενότητα οφείλει να υποδείξει χώρο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της», τόνισε ο Χρ. Παππούς σημειώνοντας ότι: «Ο Πειραιάς και η Βορειοανατολική Αττική ανέλαβαν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Το ίδιο θα κάνουν και οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής.
Απομένει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες». «Σε ό,τι αφορά το Δήμο Φυλής, τελειώσαμε», αναφώνησε ο Χρ. Παππούς προσθέτοντας: «Εξυπηρετήσαμε, για πενήντα χρόνια τη Αττική και θα συνεχίσουμε να την εξυπηρετούμε μέχρι να κορεσθεί η Χωματερή, δηλαδή για δύο ή το πολύ τρία χρόνια, που είναι απαραίτητα για να δοθεί νέα λύση. Έχουμε δρομολογήσει την αποκατάσταση της Χωματερής με τη δημιουργία Πάρκου Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και είμαστε αποφασισμένοι να απεμπλακούμε από τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Να σημειωθεί ότι και οι δήμαρχοι Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος κ.κ. Χρήστος Βρεττάκος και Γιάννης Λαγουδάκης, καθώς στο Σχιστό θα δημιουργηθεί νέα μεγάλη μονάδα, σε περιοχή ήδη επιβαρυμένη, που επί 50 χρόνια δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα.