Έμφραγμα σε νοσοκομεία και αγορά προκαλεί η κυβερνητική ολιγωρία σε συνδυασμό με το αλαλούμ των κεντρικών αποφάσεων, την ίδια ώρα που ο κορωνοΐος καλπάζει και οι αντοχές του κόσμου έχουν χτυπήσει «κόκκινο».
Της Μαρίας Θαλασσινού
Η νέα έξαρση της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη προκαλεί έντονη ανησυχία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να βρίσκεται εσπευσμένα στην περιοχή και από στιγμή σε στιγμή να αναμένουμε δηλώσεις του.
Στα κάγκελα οι έμποροι με τα κλειστά καταστήματα
Ανάστατος είναι και ο εμπορικός κόσμος. Σήμερα το πρωί, έμποροι στην περιοχή της Τούμπας πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία και ανάρτησαν πανό με το σύνθημα: «Φτάνει πια – Δεν πάει άλλο – Ανοίξτε μας». Οι έμποροι συμβολικά ανέβασαν τα ρολά των καταστημάτων τους, άναψαν τα φώτα και τις πόρτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για το γεγονός ότι τελικά θα μείνουν κλειστά και τις μέρες του Πάσχα.
Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης συνεδρίασε εκτάκτως χθες το απόγευμα με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα να ζητά από την κυβέρνηση δέσμη μέτρων για την στήριξη των μικρομεσαίων εμπόρων, που έχουν πληγεί από την τελευταία κυβερνητική παλινωδία, που τελικά κρατά τα καταστήματά τους κλειστά, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα υπήρχε η απόφαση ότι θα είναι ανοικτά για τις μέρες του Πάσχα.
Όπως αναφέραμε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας αφουγκραζόμενος την αγωνία των εμπόρων έθεσε ως αίτημα στην κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα για την στήριξή τους. Κατά την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας με την οικονομία ζωντανή”.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ζητά:
1. Άμεση οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, όχι όμως στη βάση των εθνικών προβλέψεων και της συλλογικής πρόνοιας, αλλά εξειδικευμένα για τη Θεσσαλονίκη.
2. Την επανεξέταση της εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από την παράταση του lockdown και την επαναλειτουργία της αγοράς με μέτρα, κανόνες, ρυθμίσεις αυστηρές κι ελέγχους και επαναξιολόγηση της απόφασης ανά 3-4 ημέρες, ώστε να φτάσουμε άμεσα στην επαναλειτουργία.
3. Τη σημαντική ενίσχυση της οικονομίας της πόλης μεσοπρόθεσμα μέσα από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του επόμενου διαστήματος (Ταμείο Ανάκαμψης – Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, κ.ο.κ.).»
“Προφανώς δεν διεκδικούμε δάφνες ειδικών -λοιμωξιολόγων και επιστημόνων-, αλλά διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη και τους ανθρώπους της”, υπογράμμισε ο Κ. Ζέρβας. “Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως αποφασίστηκε για όλη τη χώρα και σωστά, είναι μία απόφαση με συγκεκριμένη λογική, η οποία δεν ικανοποιεί μόνον οικονομικά κριτήρια, αλλά και υγειονομικά. Όπως για παράδειγμα το άνοιγμα κομμωτηρίων προ δύο εβδομάδων. Το ίδιο ζητάμε και τώρα. Άνοιγμα λιανεμπορίου με click away. Μια ελληνική, αλλά επιτυχημένη πατέντα! Είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας: “Η πολιτεία, όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, πρέπει να διοχετεύσουμε την κινητικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι προτιμότερο από κάθε άποψη ο κόσμος να κινείται με κανόνες και ελέγχους, παρά να συνωστίζεται σε πλατείες, πάρκα και τοποθεσίες ή σε σπίτια όπου δεν μπορεί να ελεγχθεί σχεδόν κανείς”.
Στο κόκκινο η συμπρωτεύουσα, άνοδος των κρουσμάτων
Να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται άνοδος κατά 28% στα κρούσματα, πράγμα που πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία 800 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και μόλις χθες έγιναν 240 εισαγωγές με κορωνοΐο. Ταυτόχρονα, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων σε 14 δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, πράγμα που ανησυχεί τους ειδικούς για τον ρυθμό εξάπλωσης της νόσου.