Δραματικές στιγμές συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές της Λάρισας, του Τυρνάβου και της Ελασσόνας με την γη ακόμη να σείεται. Τα ξημερώματα, ο Εγκέλαδος χτύπησε πάλι με 3,2 Ρίχτερ.
Της Μαρίας Θαλασσινού
Περισσότερες από 300 οικογένειες με κατεστραμμένη στέγη φιλοξενούνται σε φίλους και συγγενείς και μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή για δεκάδες ακόμη. Οι πρώτοι οικίσκοι τοποθετήθηκαν στο Δαμάσι και αναμένεται έως την ερχόμενη Τρίτη να παραληφθεί μεγάλος αριθμός οικίσκων για την φιλοξενία των σεισμόπληκτων. Ζητούμενο για τους κατοίκους είναι η τοποθέτηση και η σύνδεση των οικίσκων με παροχή ρεύματος, νερού και διαδικτύου, καθώς τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.
Στην τραγική αυτή κατάσταση, ο κορωνοΐος δείχνει να μην λυπάται τους πληγέντες. Ήδη στην Λάρισα καταγράφεται καθημερινά αύξηση των κρουσμάτων και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστος. Οι καταγγελίες έρχονται η μια μετά την άλλη με τους πληγέντες σε κατάσταση απελπισίας να προσδοκούν βοήθεια από το κράτος για να προστατευτούν από το ιό και το κρύο.
Δραματική έκκληση απευθύνει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, η οποία με την θεσμική ιδιότητα της αντιπροέδρου της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής συνοδεύοντας την πρόεδρο της Επιτροπής, Διονυσία Αυγερινοπούλου βρέθηκε στην περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας.
«Ένας μήνας πέρασε από το σεισμό και οι σεισμοπαθείς συμπολίτες μας ακόμη δεν έχουν εμβολιασθεί κατά προτεραιότητα, παραμένοντας εκτεθειμένοι σε αυξημένους κινδύνους, λόγω των ειδικών συνθηκών», καταγγέλλει η Χ. Καφαντάρη. Και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση απόδοση του επιδόματος των 600 ευρώ για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των σεισμοπλήκτων, ακόμη υπάρχουν πληγέντες που δεν το έχουν παραλάβει. Η Χ. Καφαντάρη μεταφέρει, μάλιστα, καταγγελίες πληγέντων ότι «οι τράπεζες προχωρούν σε κατασχέσεις του επιδόματος των σεισμοπλήκτων, παρότι αυτό εκ του νόμου είναι ακατάσχετο».
Η Χ. Καφαντάρη εξάρει την αυταπάρνηση των εθελοντών, των τοπικών Εκκλησιαστικών Αρχών και των απλών πολιτών που με την αλληλεγγύη τους στηρίζουν τους πληγέντες, ωστόσο, στηλιτεύει τις αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.
«Οι έλεγχοι στα οικήματα καθυστερούν, ενώ παρατηρείται γραφειοκρατία στις διαδικασίες αποτίμησης των ζημιών», τονίζει η Χ. Καφαντάρη. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «υπάρχουν ακόμη οικογένειες -λίγες- σε σκηνές στο Μεσοχώρι, ενώ κατά δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού αναμένονται άμεσα και νέοι οικίσκοι».