Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης κινούνται πλέον οι αποφάσεις της Επιτροπής λοιμωξιολόγων και κατ' επέκταση και οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα μέτρα που προτείνονται για την ανάσχεση της πανδημίας.
Του Κώστα Παππά
Η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων υπέβαλλε τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και σε αυτές τις προτάσεις γίνεται πλέον φανερό ότι βαρύνουσα σημασία έπαιξαν τα οικονομικά δεδομένα, τα οποία έχουν πια ένα δυσανάλογο βάρος στο “ζύγισμα” που γίνεται με την υγειονομική κατάσταση της χώρας. Πολλοί είναι πλέον εκείνοι που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν η οικονομική και κοινωνική ζωή να σφραγίζεται πριν από λίγους μήνες με 1500 κρούσματα και τώρα να ανοίγει με τους αδίστακτους αριθμούς να ξεπερνάνε το κατώφλι των 4000 κρουσμάτων ημερησίως;
Η πολύωρη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πρότεινε τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών και η Κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, καθώς και την διαδημοτική μετακίνηση μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Εξαδάκτυλος: «Το λιανεμπόριο ανοίγει γιατί υπάρχει μεγάλη οικονομική ανάγκη»Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης των ειδικών επιστημόνων το kedenews.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις που αφορούν την χαλάρωση των μέτρων είπε:
«Προφανώς η οικονομική κατάσταση παίζει ρόλο στις αποφάσεις αυτές, αλλά και σε όλες τις αποφάσεις που σχετίζονται με την υγεία των ανθρώπων. Δεν ασκούμαι μια ιατρική ποτέ ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων. Από το ράμμα που διαλέγει ο χειρουργός να σας βάλει, αλλού υπάρχουν διαθέσιμα όλων των ειδών τα ράμματα αλλού δεν υπάρχουν, μέχρι τη θεραπεία που σας προτείνει. Εγώ ως πλαστικός χειρουργός ακόμα και τη μέθοδο που θα επιλέξω για να χειρουργήσω το χέρι σας είναι ανάλογη του επαγγέλματός σας , αλλιώς θα χειρουργηθεί ο πιανίστας , αλλιώς ο χειρώνακτας. Η πραγματικότητα είναι ότι το λιανεμπόριο ανοίγει διότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανάγκη. Αυτή είναι η αλήθεια».
Ο κ. Εξαδάκτυλος απαντώντας στο αν η οικονομική κατάσταση βάρυνε περισσότερο στις αποφάσεις της Επιτροπής από την γενική υγειονομική εικόνα είπε: «Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη κατάσταση και υγειονομικά και ψυχολογικά και η υπομονή των ανθρώπων εξαντλείται και τα νοσοκομεία γεμίζουν , αν είχαμε άλλες δυνατότητες θα μπορούσαμε να σκεφτούμε άλλα πράγματα. Η Αυστραλία π.χ. πέρυσι που εμείς με τρόπο ασφαλή ανοίξαμε τον τουρισμό μας ήταν τελείως κλειστή, γιατί είχε αυτή τη δυνατότητα το ίδιο και η Νέα Ζηλανδία».
Την ερώτησή μας για το θάνατο της 65χρονης μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca o κ. Εξαδάκτυλος αρνήθηκε να πάρει θέση λέγοντας ότι δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία για την υπόθεση αυτή. «Αυτό το θέμα το εξετάζει η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ και θα περιμένουμε να τοποθετηθεί επ' αυτού η Εθνική Επιτροπή των Εμβολιασμών, δεν μπορώ να το σχολιάσω , δεν έχω τα απαραίτητα στοιχεί», τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Ο κ. Εξαδάκτυλος δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει τις ειδήσεις που αφορούν τις συνεχείς παλινδρομήσεις μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca.
Βατόπουλος: «Η οικονομική πίεση και η πίεση από την κοινωνία παράμετροι που συνυπολογίζονται»Στο kedenews.gr μίλησε επίσης και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μας είπε: «Γίνεται μια προσπάθειά να ανοίξει η οικονομία με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Θα δούμε πως θα λειτουργήσει αυτό το πράγμα και κυρίως πως θα επιτηρείται. Οπωσδήποτε υπάρχει ένας συμβιβασμός που είναι και λογικός. Η οικονομική πίεση , η πίεση από την κοινωνία είναι πάντοτε, σε κάθε περίπτωση μια παράμετρος που πρέπει να συνυπολογίζεται. Μια Κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί εν κενό. Πρέπει να συνυπολογίζει όλες τις παραμέτρους και την υγειονομική και την πολιτική και οικονομική».
Σε ερώτηση του kedenews.gr αν κατατέθηκαν στην Επιτροπή δεδομένα ως προς την κορύφωση της πανδημίας ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Όχι δεν κατατέθηκαν τέτοια δεδομένα θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα».