Οι ειδικοί είναι πολύ ανήσυχοι για την ευρεία διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του ιού
Τα τελευταία κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 62. Όπως είπε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, «η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα».
Τι λένε οι ειδικοίΞεκάθαρος σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας ήταν ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε πως βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Ο ειδικός τόνισε πως το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα επηρεάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί τα εξετάζουν κάθε ημέρα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις μεταλλάξεις σημείωσε: «Εχουν αρχίσει και εντοπίζονται μεταλλάξεις, όπως αυτή η βρετανική, της Βραζιλίας, της Νοτίου Αμερικής, οι οποίες όντως επηρεάζουν την επιδημιολογία του νοσήματος. Δηλαδή με απλά λόγια φαίνεται ότι γίνεται λίγο πιο μεταδοτικός».
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε πως οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1. «Ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα στα μεταλλαγμένα στελέχη», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού εξέφρασε την ανησυχία της για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας και τόνισε πως «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων».