Έκκληση απευθύνεται στους πολίτες για την εθελοντική προσφορά αίματος εξαιτίας των ελλείψεων που παρουσιάζονται λόγω της πανδημίας
Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στα αποθέματα αίματος των νοσοκομείων εξαιτίας του lockdown αλλά και του φόβου των πολιτών. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν προέκυψε μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά σίγουρα ενισχύθηκε περισσότερο και σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είχε απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να «πολεμήσουν τον πανικό με τη σωστή πληροφόρηση». Παρά «τον δικαιολογημένο φόβο των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία», το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί:
- Όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη
- Τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον WHO.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας πολλά είναι τα νοσοκομεία που εκπέμπουν SOS για την ομαλή συνέχιση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μεταβιβάζοντας καθησυχαστικά μηνύματα για την ασφάλεια των πολιτών. Μερικά από αυτά είναι τα νοσοκομεία Καβάλας, Αλεξανδρούπολης αλλά και το ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.
Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα, το ΑΧΕΠΑ τονίζει πως οι πολίτες δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν με κορονοϊό κατά τη διαδικασία μετάγγισης, ενώ «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα εξυπηρέτησης των αναγκών των ασθενών σε μετάγγιση».
«Οι σύλλογοι εθελοντών δυστυχώς δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν το αίτημά μας να προγραμματιστούν εξορμήσεις έως και τον Ιανουάριο. Γι’ αυτό σας παρακαλούμε πολύ να έρχεστε ατομικά, έχοντας συνεννοηθεί πρώτα μαζί μας, έχοντας κλείσει δηλαδή ραντεβού, και μη φοβάστε τίποτα», επισημαίνει η Αιμοδοσία του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Ζωτικής σημασίας η εθελοντική αιμοδοσίαΤην ίδια στιγμή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος εξέφρασε τις σημαντικές ανάγκες αιμοδοσίας για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 3.000 θαλασσαιμικοί, εκ των οποίων οι 350 στη Θεσσαλονίκη, και ο καθένας από αυτούς χρειάζεται τέσσερις μονάδες τον μήνα. Οι θαλασσαιμικοί υποβάλλονται σε μετάγγιση μίας μονάδας μία φορά την εβδομάδα ή δύο μονάδων κάθε 15 ημέρες».
Μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα σημεία εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα πατώντας εδώ.