Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός στο kedenews.gr.
Της Λυδίας Μπέντρος
Το 2021 αναμένεται να ζήσουμε τον τρίτο πιο ζεστό Ιανουάριο των τελευταίων 50 χρόνων στην χώρα μας, μετά τον πιο ξηρό Νοέμβριο ύστερα από 107 χρόνια στην Ήπειρο. Μάλιστα, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός στο kedenews.gr. Ειδικότερα, αυτή η ακραία καιρική μεταβολή σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό «είναι ένα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η οποία αυτή τη στιγμή επηρεάζει την γη με υψηλότερες θερμοκρασίες, πιο ζεστούς χειμώνες, λιώσιμο των πάγων κτλ».
Τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα μας έχουν καταγραφεί εξίσου υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο μόλις 2 έτη:- Στις 29 Ιανουαρίου 1987 καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 25°C στη Νότια Ελλάδα, με υψηλότερη αυτή στο Λεωνίδιο με 28,0°C (Πηγή: ΕΜΥ). Στο Θησείο την ίδια ημέρα καταγράφηκαν 22,6°C στον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή για τον μήνα την περίοδο 1897-2020.
- Την Πρωτοχρονιά του 2010 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας από την αρχή των μετρήσεων στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις Βρύσσες Χανίων της Κρήτης ο μετεωρολογικός σταθμός του EAA/meteo.gr κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 30,4°C, στο Ηράκλειο 29,8ºC και στην Κνωσό 29,8°C.
Τάσος Αρνιακός: «Σκωτσέζικο ντουζ» ο καιρός
Όσον αφορά την ακραία μεταβολή του καιρού στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 9-10/1, «αυτή θα αρχίσει από απόψε το βράδυ. Από τα δυτικά και νότια ένα θερμό κύμα από την Αφρική θα επηρεάσει κυρίως την Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη και δευτερευόντως τις υπόλοιπες περιοχές. Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές σε σχέση με τα συνηθισμένα επίπεδα αυτής της εποχής με τον υδράργυρο να φτάνει, στην Κρήτη ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο ακόμα και τους 27-28 βαθμούς.»
Ο κ. Αρνιακός μάλιστα, προειδοποιεί πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν μέχρι και την Δευτέρα ενώ από την Τρίτη «ο χειμώνας έρχεται από την Βόρεια Ευρώπη αλλάζοντας το σκηνικό του καιρού.» Ειδικότερα, «από την Βόρεια Ελλάδα θα έχουμε βροχές στα πεδινά, χιόνια στα βουνά και καταιγίδες στις παραθαλάσσιες- παράκτιες περιοχές. Η εισβολή αυτή θα ρίξει τον υδράργυρο στις φυσιολογικές τιμές για αυτήν την εποχή, δηλαδή γύρω στους 12 βαθμούς κελσίου, η μέγιστη τιμή για την Αττική.»