Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ η διάθεση των πρώτων κονδυλίων μη επιστρεπτέας ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις λόγω Covid-19
Περισσότερες από 19.000 αιτήσεις επιχειρήσεων από κάθε γωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους κλάδους του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης, της μεταποίησης, των κατασκευών, των ελεύθερων επαγγελμάτων, των μεταφορών, της ενημέρωσης κτλ. έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ από την ημέρα ενεργοποίησης του προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Από αυτές τις αιτήσεις, 4.000 περίπου βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ενώ περισσότερες από 1.000 έχουν ήδη λάβει την τελική έγκριση, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι πληρωμές.
Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο κ. Μέτιος με την Πρόεδρο της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ κ. Κατερίνα Ιωαννίδου στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.
«Σχεδόν όλες οι ενεργές, επιλέξιμες και πληττόμενες επιχειρήσεις της Περιφέρειας που καλούνταν από την πρόσκληση υπέβαλαν αίτηση. Υπολογίζουμε ότι μπορούν να φθάσουν τις 25.000», τόνισε ο κ. Μέτιος.
Και συνέχισε:
«Ο προϋπολογισμός του προγράμματός μας επαρκεί για να καλύψουμε τις αιτήσεις αυτών των 25.000 επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, την ένταξη στο πρόγραμμα και νέων ΚΑΔ ώστε να επιχορηγηθούν.
Σε αυτήν την πρώτη φάση, κάποιες αιτήσεις απορρίφθηκαν, κυρίως λόγω τυπικών ελλείψεων. Αυτές όμως μπορούν να διορθωθούν και να υποβληθούν εκ νέου μέχρι την τελική ημερομηνία της 18ης Μαρτίου.
Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας αξιολόγησαν θετικά το πρόγραμμά μας, αυτό πολεμήθηκε αδικαιολόγητα από ορισμένους. Υπήρξε μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης, υπονόμευσης αλλά και παρεμπόδισής του. Και τι δεν ειπώθηκε: από τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς “ξεφτίλα” και “φιλοδώρημα”, από την κινδυνολογία για την πιθανή αποτυχία του προγράμματος, την παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και τη δήθεν αδυναμία να πάρουν χρήματα όσοι χρωστούν στο Δημόσιο μέχρι το ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα που ανακοινώθηκαν.
Το αποκορύφωμα ήταν οι αβάσιμες ενστάσεις για τον ορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣΜΟΣ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη νέων επιστημόνων από την Περιφέρειά μας προκειμένου να εργαστούν για την επιτάχυνση της διαδικασίας τόσο της αξιολόγησης όσο και των πληρωμών, όπως είχε προτείνει στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΣΜΟΣ η κ. Ιωαννίδου.
Και βέβαια, η πρόταση των Προέδρων των Επιμελητηρίων για πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών αντιμετωπίζει αποσπασματικά μόνο τη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων και όχι το στάδιο καταβολής της ενίσχυσης. Παρόλα αυτά, εμείς προσηλωμένοι στο βασικό στόχο που είναι η άμεση πληρωμή των επιχειρήσεων, θα εξετάσουμε κάθε δυνατή λύση.
Το θλιβερό είναι ότι όλα αυτά προήλθαν από εκπροσώπους θεσμικών φορέων, οι οποίοι υποτίθεται ότι κόπτονται για τη στήριξη των επιχειρηματιών και της αγοράς στην Περιφέρειά μας.
Τίποτα όμως δεν είναι αρκετό για να σταματήσει την πορεία του προγράμματός μας.
Ο προσεκτικός σχεδιασμός, η σαφής στόχευση και η σωστή δόμηση του, μαζί με τις βελτιωτικές κινήσεις που κάναμε, θωράκισαν την υλοποίησή του.
Όσον αφορά δε την πορεία της αξιολόγησης των αιτήσεων και της καταβολής της ενίσχυσης, με την εγκατάσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣΜΟΣ, θα προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς».