Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε στην Περιφέρεια Αττικής δοκιμαστικά το 1998 στις περιοχές Γκύζη και Σεπόλια του δήμου.
Της Λυδίας Μπέντρος
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ευπαθείς ομάδες αλλά και ηλικιωμένους. Μετά την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος το 1998, και λόγω της τεράστιας απήχησης που είχε στην τοπική κοινωνία, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και σε επτά ακόμη δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηνών.
Στην πορεία του χρόνου, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αρχίζει να υιοθετείται από πολλούς δήμους σε όλη την επικράτεια. Ειδικότερα, σήμερα από τους 332 δήμους της Ελλάδας μόνο οι 54 δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Οι ανάγκες της πανδημίας αλλάζουν τα δεδομέναΜε την παγκόσμια κοινότητα να καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη πανδημία, δημιουργήθηκαν και νέες ανάγκες για τη θωράκιση της υγείας των πολιτών. Με τη θνησιμότητα να είναι μεγαλύτερη σε άτομα τρίτης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, θεσμοθετήθηκε μια νέα υποκατηγορία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το «Βοήθεια στο Σπίτι Plus».
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» τέθηκε σε εφαρμογή από πολλούς δήμους κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας αλλά και του lockdown. Βασική προτεραιότητα, λοιπόν, τέθηκε ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά κύριο λόγο των ευπαθών ομάδων και ατόμων τρίτης ηλικίας που δεν έχουν την ικανότητα να αυτοσυντηρηθούν ή να λάβουν βοήθεια από κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.
Οι ενέργειες του υπουργείου Εσωτερικών για την ενίσχυση του προγράμματοςΟι δήμοι αναλαμβάνουν δράση και στη διάρκεια του δεύτερου lockdown, όπως αποκαλύπτει στην «kedenews» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Ηλίας Γιάτσιος, «για να σταθούν δίπλα στους δημότες τους που χρειάζονται τη στήριξη και τη βοήθειά τους, ενεργοποιώντας ξανά κοινωνικές υπηρεσίες που θα στηρίξουν ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.
Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” αποτελεί την πιο αξιόπιστη και αναγνωρίσιμη υπηρεσία προς τους δημότες. Η λειτουργία του στηρίζεται σε διευρυμένο πλαίσιο συνεργασιών και πρωτοβουλιών του κάθε δήμου, όπου εμπλέκονται όλες οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του (δημοτικά ιατρεία, κέντρα υγείας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά συσσίτια, ΚΑΠΗ, τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής βοήθειας κ.λπ.).
Η Τ.Α. γνωρίζει πια τι μπορεί και πρέπει να κάνει. Έχουν πρόγραμμα - σχέδιο δράσης αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, από την πανδημία μέχρι και την αντιμετώπιση καταστάσεων από τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν πια τη χώρα μας».
Τα μέτρα και οι επιχορηγήσεις του υπουργείου ΕσωτερικώνΜε κύριο στόχο την παρότρυνση των δήμων ώστε να συμμετάσχουν ξανά στη συλλογική προσπάθεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης αναφέρει στην «kedenews»:
«Το υπουργείο Εσωτερικών, και προσωπικά ο υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, αναγνωρίζοντας την ανταπόκριση των δήμων, στη 2η περίοδο της πανδημίας, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης και τη 2η πανελλαδική αναστολή δραστηριοτήτων (lockdown), στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης με μέτρα και επιχορηγήσεις:
- Παρέχοντας στήριξη με μια έκτακτη οικονομική επιχορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (και 10 εκατ. ευρώ στην Περιφερειακή) για να στηρίξουν οι δήμοι, από την πλευρά τους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και καταστήματα που την περίοδο του lockdown δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη.
- Θεσμοθετώντας νέες ρυθμίσεις που αφορούν τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από την πλευρά των δήμων, ώστε να ανακουφιστούν.
- Νομοθετώντας ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή, για όσους πολίτες και επιχειρήσεις έχουν χρέη προς τους δήμους. Τα χρέη αυτά να μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 120 δόσεις.
- Νομοθετώντας ρυθμίσεις στους δήμους για να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσωπικό τους από υπηρεσίες που έχουν κλείσει, λόγω της πανδημίας, και να ενισχύουν υπηρεσίες, δομές και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης για την ανάπτυξη διευρυμένων υπηρεσιών κοινωνικής βοήθειας στη βάση του προγράμματος “Βοήθειαστο Σπίτι”.
- Εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” μέσα από την παράταση της Προγραμματική Σύμβασης με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., έως και την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους.
- Λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2020 πλατφόρμα που δέχεται, σε ξεχωριστό χώρο, υποβολές καλών πρακτικών για τη διαχείριση του Covid-19, με σκοπό τον διαμοιρασμό της γνώσης για τη διαχείριση της κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία (https://innovation.gov.gr/covid-19-actions-greece/)».
Με το πρόγραμμα να σημειώνει μεγάλη απήχηση κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ο Δήμος Αθηναίων ενεργοποιεί για δεύτερη φορά τη λειτουργία του, παρέχοντας επιπλέον υπηρεσίες στους πολίτες.
Ειδικότερα αυτές αφορούν:- Συνταγογράφηση-παράδοση φαρμάκων από φαρμακεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
- Αγορά και παράδοση τροφίμων από σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές.
- Μεταφορές σε νοσοκομεία - παραλαβή εξετάσεων κ.λπ.
- Συνδρομή σε υγειονομικές υπηρεσίες.
- Διεκπεραίωση διοικητικών υπηρεσιών.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως μετά την πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι Plus», αυτό «έγινε στήριγμα για όλους εκείνους που βρέθηκαν μόνοι τους σε αυτόν τον υγειονομικό πόλεμο που βιώνουμε όλοι μας. Είναι ένα πρόγραμμα που αποτελεί την καρδιά της πρόνοιας στην Αθήνα και γι’ αυτό όχι μόνο το ενεργοποιούμε και σε αυτό το κύμα, αλλά το ενισχύουμε και προσπαθούμε ακόμη περισσότερο να μεγαλώσει».
Η συνδρομή του Κ.Υ.Α.Δ.Α. στο πρόγραμμα
Ενώ την ίδια στιγμή πλήττεται και η παγκόσμια οικονομία, αφήνοντας πολλά νοικοκυριά με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής τους, το «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» θα ενισχύσει με τη συνδρομή του ο Κ.Υ.Α.Δ.Α.
Ο ιατροδικαστής και πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης, Γρηγόρης Λέων, εκφράζει την έμπρακτη στήριξη των πολιτών, καθώς «μέσω του “Βοήθεια στο Σπίτι Plus” θα διανέμονται στο σπίτι τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα για τους ωφελουμένους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κόμβου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Θα παραδίδονται,επίσης, πακέτα τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών στις περίπου 1.500 τετραμελείς και πολυμελείς οικογένειες δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ».