«Δεν έχουν υπάρξει αποδεδειγμένα κρούσματα στα ζώα», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων Αθανάσιος Λάγγας, μιλώντας στο «kedenews»
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους Έλληνες εκτροφείς γουνοφόρων ζώων η απόφαση για τη θανάτωση γύρω στα 17 εκατομμύρια μινκ (βιζόν) στη Δανία λόγω κορονοϊού.
H κυβέρνηση της Δανίας έλαβε την απόφαση έπειτα από την εμφάνιση μιας μεταλλαγμένης μορφής κορονοϊού στα ζώα, καθώς η πιθανή διασπορά ενδεχομένως να δημιουργούσε προβλήματα στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Όπως έχουν αναφέρει όμως οι ειδικοί από δημόσιες αρχές της Δανίας αλλά και της Ολλανδίας, που αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα, η εκτροφή μινκ δεν παίζει σημαντικό ρόλο στη διάδοση του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το Fur Europe, το ευρωπαϊκό τμήμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας, η Δανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του κόσμου, με 1.518 φάρμες. Ακολουθεί η Φινλανδία με 960 και η Πολωνία με 713, ενώ η Ολλανδία έχει 160 φάρμες, περίπου 60 περισσότερες από όσες υπάρχουν στην Ελλάδα.
Οι περισσότερες φάρμες εκτροφής βιζόν βρίσκονται στην Καστοριά τη Σιάτιστα και άλλες περιοχές του Δήμου Βοΐου στην Κοζάνη, δύο Περιφερειακές Ενότητες στη Δυτική Μακεδονία με αυξημένο ιικό φορτίο και δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε πολίτες.
Σήμερα με εντολή του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν «γρήγορα τεστ» στην Καστοριά, όπου μέχρι το μεσημέρι από τους περίπου 90 ελέγχους είχαν βρεθεί 10 θετικά κρούσματα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων Αθανάσιο Λάγγα, που μίλησε στο «kedenews».
Ο κ. Λάγγας ανέφερε:
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουν υπάρξει αποδεδειγμένα κρούσματα στα ζώα, βρέθηκαν όμως κάποια συμπτώματα σε μια μικρή φάρμα στην περιοχή της Σιάτιστας, το οποίο γνωρίζει η Κτηνιατρική Υπηρεσία, που θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστωθεί αν είναι κορονοϊός. Στην περιοχή της Καστοριάς έχουν γίνει μέχρι στιγμής περί τα 90 τεστ σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους στα εκτροφεία, εκ των οποίων βρέθηκαν 10 θετικά κρούσματα, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθούν rapid tests στην Κοζάνη.
Ο αριθμός των ζώων στις ελληνικές φάρμες ανέρχεται γύρω στο 1,5 εκατομμύριο, ενώ το 90% του προϊόντος εξάγεται.Οι εκτροφείς προσέχουμε γιατί δουλεύουμε μέσα στις φάρμες και έχουμε οικογένειες που δουλεύουν εκεί. Έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα προστασίας και για τον δημόσιο κίνδυνο και για τις οικογένειές μας. Όμως, καθώς ζούμε στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον που ζουν όλοι, είναι φυσικό να βρεθούν κρούσματα και στον κλάδο μας». O κ. Λάγγας πρόσθεσε:
«Τα ζώα στις φάρμες ελέγχονται κάθε μήνα, εκτός αν υπάρχει πρόβλημα ασθένειας κ.λπ., χωρίς να έχει να κάνει αυτό με την πανδημία. Να προσθέσω εδώ ότι φέτος είχαμε μια πολύ καλή παραγωγική χρονιά, χωρίς προβλήματα, χωρίς αρρώστιες και θανάτους ζώων».
Σε ερώτημά μας για την πιθανότητα να θανατωθούν τα μινκ όπως και στη Δανία, ο κ. Λάγγας ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας:
«Η κατάσταση στη Δανία δεν είναι πραγματική. Αυτό συνέβη γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει αποζημιώσεις λόγω κορονοϊού και θέλουν να το εκμεταλλευτούν, το ίδιο και στην Ολλανδία.
Είναι παραμύθια, όχι ότι δεν υπάρχει ο κορονοϊός, αλλά το πρόβλημα στα ζώα δεν είναι τόσο σοβαρό. Κοιτάξτε, στην περίπτωση της Ολλανδίας οι φάρμες θα έκλειναν το 2023, καθώς θα καταργούνταν η εκτροφή των ζώων στη χώρα, με απόφαση της κυβέρνησης, χωρίς αποζημίωση. Έκλεισαν τώρα με αποζημίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν σκοπιμότητες.
Όταν υπάρχει πτωτική τιμή, γιατί δεν γίνονται δημοπρασίες λόγω Covid-19, είναι η τέλεια ευκαιρία να αποζημιωθούν και να πάρουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι θα έπαιρναν κανονικά. Αυτά τα τονίζουμε για να μην υπάρξει πανικός σε όλους όσοι είναι εκτός του χώρου μας», επεσήμανε ο κ. Λάγγας.