Για θέματα που απασχολούν τους πολίτες σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς και για το σχέδιο που προτείνει προκειμένου να οδηγηθούμε μέχρι την άνοιξη με ασφάλεια, μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπολογιστικό μοντέλο του προβλέπει πως, ακολουθώντας τα ισχύοντα μέτρα, μετά τις 10 Νοεμβρίου θα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
«Από τις 10 του μήνα - όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων ίσως και πάνω από 3.000 - θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open TV, ο κ. Σαρηγιάννης.
Σχέδιο καραντίναΠαρ' όλα αυτά, ο καθηγητής εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Ο ίδιος πρότεινε την εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες καραντίνα και 14 χαλάρωση, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, ώστε με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια.
Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα κυμαίνεται καθημερινά μεταξύ 500 έως 800.
Έτσι, θα μπορέσει να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας και ο αριθμός των ασθενών που καταλήγει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα είναι διαχειρήσιμος.
Χριστούγεννα χωρίς lockdownΣύμφωνα με τον κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, μετά τις 30 Νοεμβρίου θα πάψει να ισχύει το πανεθνικό lockdown, ωστόσο θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη η τήρηση κάποιων περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.
Το λιανικό εμπόριο και οι υπόλοιπες εμπορικές δραστηριότητες θα επαναλειτουργήσουν, καθώς θα ανοίξει και η εστίαση, όμως με πολύ προσεκτικό τρόπο.
Επομένως, θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα, τηρώντας όμως ευλαβικά τα απαραίτητα μέτρα για τα αποφευχθεί η διασπορά του ιού.
Λουκίδης: Σε τρεις εβδομάδες τα αποτελέσματα από τα μέτραΟ πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Β' Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν», Στυλιανός Λουκίδης, εκτίμησε ότι θα δούμε αποτελέσματα σε τρεις εβδομάδες από τώρα εάν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάλλαξης του ιού.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στα νοσοκομεία έχουμε αυξημένο αριθμός νοσηλειών και διασωληνώσεων. Η νοσηλεία των αρρώστων αυτών κρατάει μέρες, δε φεύγουν γρήγορα από το νοσοκομείο. Και αυτό επιβαρύνει τις μονάδες υγείας. Νομίζω ότι αντέχουμε αν το μοντέλο επιβεβαιωθεί. Κανένα σύστημα υγείας δεν αντέχει μεγάλο αριθμό περιστατικών. Στο ΑΤΤΙΚΟ όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, είμαστε σε διαδικασία διαχείρισης περιστατικών».
Θέσεις εργασίαςΑπό τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθούν, ώστε να υπάρξει μία γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας το 2021 στη χώρα, όταν και θα ξεπεράσουμε το υγειονομικό σκέλος της κρίσης.
Μάσκα έως το ΜάρτιοΟ υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε: «Το μέτρο της μάσκας θα μας συνοδεύσει σίγουρα μέχρι και τους μήνες της άνοιξης».
Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες.
ΕμβόλιοΌσον αφορά στο εμβόλιο του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του έτους με αρχές του επόμενου, ενώ σε πρώτη φάση θα χορηγηθεί σε ευπαθείς ομάδες και υγειονομικούς.