O κορονοϊός χτυπά τα γηροκομεία
Την ώρα που στην Ελλάδα μετράμε τους νεκρούς μας από την πανδημία του κορονοϊού, υπάρχει μία «πληγή» που δεν λέει να κλείσει με τίποτα. Ο ιός είναι τόσο ύπουλος που χτυπάει τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες ενώ είναι ιδιαζόντως επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους.
Τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας εξέφραζαν τους φόβους τους πως ο ιός μπορεί κάλλιστα να υπεισέλθει μέσα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένος.
Όπερ και εγένετο, με τον θάνατο λόγω του κορονοϊού να χτυπάει την πόρτα αρκετών συμπολιτών μας. Απευθυνόμενοι σε ειδικούς από τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, λάβαμε την εξής απάντηση όταν ρωτήσαμε γιατί δεν υπάρχει αναχαίτιση της τραγικής πορείας που έχουν λάβει τα γηροκομεία στην Ελλάδα λόγω του κορονοϊού: «Δεν γίνονται συχνά τεστ!».
Η κρίση στο ΑσβεστοχώριΤον περασμένο Αύγουστο ο κορονοϊός μπήκε ύπουλα και κρυφά- όπως συνηθίζει- μέσα σε δομή φιλοξενίας στο Ασβεστοχώρι στη Βόρεια Ελλάδα. Συνολικά 36 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας που μετέβη στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα οι 33 είναι ηλικιωμένοι και οι 3 εργαζόμενοι. Ο οίκος ευγηρίας τέθηκε σε καραντίνα 7 ημερών ενώ όσοι βρέθηκαν θετικοί μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Η πηγή προέλευσης είναι στενή επαφή εργαζόμενου με άτομο που είχε πάει σε συναυλία στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα περισσότερα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη προέρχονται από τη Χαλκιδική, και στην Αττική από τις Κυκλάδες. Προσωπικό και διαμένοντες, 120 άτομα στο σύνολό τους, άρχισαν να υποβάλλονται σε τεστ και ιχνηλάτηση επαφών. Πάνω από 150 άτομα ελέγχονται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για εργαζομένους και συγγενείς των κρουσμάτων. Η διασπορά; Τεράστια. Οι νεκροί από τις δομές; Δεκάδες.
Τα χτυπήματα σε Άγιο Παντελεήμονα, Άγιο Στέφανο και ΓλυφάδαΑπό τότε μέχρι σήμερα η πανδημία κατάφερε να χτυπήσει- σ.σ. και να ανοίξει- την πόρτα αρκετών γηροκομείων. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά του Αγίου Παντελεήμονα, της Γλυφάδας και του Αγίου Στεφάνου. Στις αρχές του Οκτωβρίου τα κλιμάκιου του ΕΟΔΥ φτάνουν στο γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα. Διενεργεί γρήγορα τεστ στο προσωπικό και τους ηλικιωμένους.
Το πρωί της Πέμπτης 1/10/2020 ξεκίνησε η επιχείρηση μεταφοράς στα νοσοκομεία ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα όπου εντοπιστήκαν τελικά 32 (!) κρούσματα του φονικού ιού. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς Αττικόν, Ευαγγελισμός και Σισμανόγλειο. Κατά τη μεταφορά τηρήθηκαν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συνεργεία του δήμου Αθηναίων, απολύμαναν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ θα γίνει ιχνηλάτηση των εργαζομένων από τον ΕΟΔΥ.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας, φανερά εκνευρισμένος σε δηλώσεις του από τον οίκο ευγηρίας την Τετάρτη προειδοποίησε ότι «η Αθήνα δεν πάει καλά… Στη Θεσσαλονίκη το πήρανε το μάθημα».
Το βλέμμα των ειδικών άρχισε να στρέφεται και πάλι στους οίκους ευγηρίας με τα νέα κρούσματα να προκαλούν ανησυχία. Θετική στον κορονοϊό βρέθηκε τη Δευτέρα ηλικιωμένη 88 ετών, σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Στέφανο. Θετικοί βρέθηκαν και δύο εργαζόμενοι στην ίδια μονάδα. Σύμφωνα με ο θανατηφόρος "χτύπησε" δύο εργαζόμενες και μια γυναίκα που ζούσε στο γηροκομείο.
Πρόκειται για γυναίκες 33 και 47 ετών (σ.σ. οι εργαζόμενες), ενώ η τρίτη γυναίκα που ζει στη δομή είναι 88 ετών. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο αναφοράς και συγκεκριμένα στο "Γ. Γεννηματάς", ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία της ιχνηλάτησης στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Στα 14 ανέβηκαν τα τα θετικά στον κορονοϊό κρούσματα σε γηροκομείο της Γλυφάδας όπου τις ίδιες μέρες μέσα σήμανε συνεγαρμός. Τα κρούσματα, έφτασαν πια στα 14, εκ των οποίων τα 11 αφορούν τρόφιμους και τα 3 προσωπικό. Να σημειωθεί ότι στη δομή παραμένουν 35 τρόφιμοι και 10 -12 εργαζόμενοι. Τι είναι αυτό που γίνεται λάθος; Γιατί οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δέχονται το ένα μετά το άλλο τα «χτυπήματα» από τον κορωνοϊό;
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απάντησαν στην kedenews πως «υπάρχουν και τα ασυμπτωματικά κρούσματα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ιός κατάφερε να μπει μέσα σε γηροκομεία μέσω εργαζομένων που είχαν κορονοϊό αλλά δεν το γνώριζαν καθώς δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα».
Όσον αφορά τις αιτιάσεις των αρμοδίων πως δεν γίνονται τεστ, οι φορείς των προαναφερθέντων κυβερνητικών θέσεων επισημαίνουν πως «γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τεστ παντού. Και το έχουμε αποδείξει. Έχουν γίνει πολλά τεστ σε γηροκομεία και αρκετές φορές στο κάθε ένα από αυτά. Αυτό έχουμε ως στόχο. Να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ για να μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.».
H αυτοκτονίαΟ Δημήτρης Καμπανάρος, ιδρυτής της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο, αποφάσισε χθες το πρωί να δώσει τέλος στη ζωή του με μια καραμπίνα, μέσα στο ίδιο του το σπίτι! Ο ίδιος είχε βγει θετικός στον κορονοϊό, αφήνοντας ένα σημείωμα όπου μεταξύ άλλων έγραφε: «Κουράστηκα. Και μάλλον δεν ήμουν καλός καπετάνιος. Λάτρεψα τη δουλειά μου. Έκανα λάθος, κόλλησα κορωνοϊό μετά από όλα αυτά...»