H ταινία «Bella» της Θέλγιας Πετράκη, μια ταινία μυθοπλασίας με στοιχεία τεκμηρίωσης, ήταν η μεγάλη νικήτρια του φετινού, 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Εκτός από το Χρυσό Διόνυσο, η ταινία απέσπασε τέσσερις τιμητικές διακρίσεις (φωτογραφίας, γυναικείας ερμηνείας για την Έλενα Τοπαλίδου, κοστουμιών και μακιγιάζ), καθώς και το βραβείο της ΟΚΛΕ.
Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Αλέξανδρος Σκούρας για το «Φυσαρμόνικα Μαν» με τον Μάκη Παπαδημητρίου, μια πολύ συγκινητική ιστορία ενός πατέρα που διεκδικεί ανορθόδοξα το παιδί του. Το βραβείο σεναρίου πήγε στον Γιώργο Τελτζίδη για την ταινία «Βούτα» του Δημήτρη Ζάχου, ενώ το βραβείο ντοκιμαντέρ στο «Τεό, ο γείτονάς μου» του Χρήστου Καρτέρη.
Τιμητική διάκριση καλύτερης ερμηνείας απέσπασε ο Παύλος Ιορδανόπουλος για το «Νόημα του Αυγούστου» του Μάνου Παπαδάκη. Τον ηθοποιό επευφήμησε το κοινό, όταν κλείνοντας τις ευχαριστίες του, είπε, απευθυνόμενος στους επισήμους: «Να δώσουμε λεφτά παιδιά! Το ελληνικό σινεμά πεινάει!».
Φέτος, για πρώτη φορά η κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού με επικεφαλής τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο απένειμε το βραβείο «Drama Queer» υπερ της διαφορετικότητας, στην ταινια “Madonna F64.0”. To βραβείο έλαβε εμφανώς συγκινημένος ο Σταύρος Μαρκουλάκης.
Στο νεοσύστατο Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα, το Grand Prix Student “Almost Famous” κέρδισε η ταινία «The best orchestra in the world” του Χένινγκ Μπακχάους.
Μεγάλος νικητής στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα αναδείχθηκε η ταινία «And she hisses»/Σαν φίδι (Ισπανία, ΗΠΑ) της Μόνικα Λεκ. Η ανακοίνωση έγινε διαδικτυακά από τον Πάβελ Παβλικόφσκι και η σκηνοθέτρια έστειλε ευχαριστήριο βίντεο από το νεκροταφείο που είναι θαμμένος ο παππούς της, γιορτάζοντας τη νίκη της μαζί του, και κάνοντας πρόποση με ένα ποτήρι κρασί.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως στο φετινό Φεστιβάλ πρωταγωνίστησαν οι γυναίκες. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό διακρίθηκαν και δύο Ελληνίδες: η Ανθή Δαουτάκη που, μεταξύ πολλών άλλων, πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ταινία της «Όπως θα συνέβαιναν μέσα στο νερό», και η Ζακλίν Λέντζου που απέσπασε το ειδικό βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας «Περιβάλλον και κλιματικής αλλαγής» για το «Τέλος του πόνου (μία πρόταση)». Η Ζ. Λέντζου απέσπασε επίσης το βραβείο της FIPRESCI, ενώ η ΠΕΚΚ έδωσε το δικό της στην Ίριδα Μπαγλανέα, η οποία ήρθε στο Φεστιβάλ με το μωρό της, για το «Goads».
Αλλά και το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής, απέσπασε μια γυναίκα: η ταλαντούχα Αναστασία Κρατίδη για την ταινία «Στα βήματά της».
Την τελετή λήξης άνοιξε παραδοσιακά ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Σακαρίδης ο οποίος μίλησε για μια διοργάνωση με ωραίες ταινίες, μεγάλα ταλέντα που θα δούμε στο μέλλον, και φιλίες που δημιουργήθηκαν. «Αλλά και για μια ηθική ανάταση που είδαμε στα μάτια του κινηματογραφικού κόσμου».
Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υποδέχτηκε στην τελετή λήξης τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον πρόεδρο του ΕΑΠ Οδυσσέα Ζώρα και τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστο Μέτιο.
Ο κύριος Μαμσάκος μίλησε για τον μεγάλο στόχο της ίδρυσης κινηματογραφικής και δημοσιογραφικής σχολής στην Δράμα, η οποία θα μετατραπεί σε κέντρο κινηματογραφικών σπουδών στη χώρα μας, και ευχαρίστησε το ΥΠΠΟΑ και την κυρία Μενδώνη, αλλά και την Περιφέρεια και τον κύριο Μέτιο προσωπικά για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης (225.000 ευρώ ετησίως από το Υπουργείο και 50.000 από την Περιφέρεια, για τα επόμενα τρία χρόνια). «Κλείνουμε το επόμενο ραντεβού μας για του χρόνου με την ελπίδα να μας προσπεράσει η υγειονομική κρίση».
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος δήλωσε: «Είχα τη χαρά να παρευρεθώ στην απονομή των βραβείων και την τελετή λήξης του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Ενός θεσμού που προωθεί την τέχνη και αναδεικνύει νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό προβάλλοντας τη Δράμα διεθνώς. Εμείς ως Περιφέρεια, από φέτος και για 3 χρόνια, χρηματοδοτούμε το Φεστιβάλ με 50.000€ το χρόνο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί έμπρακτα ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Συγχαρητήρια στο Δήμο Δράμας και σε όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του φετινού Φεστιβάλ και βέβαια θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς».
Τέλος, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής, παίρνοντας τον λόγο είπε πως «το μεγάλο στοίχημα ήταν να παρουσιάσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια το πρόγραμμα μας ανανεωμένο. Και μπορεί λόγω των μέτρων να δεχτήκαμε λιγότερους επισκέπτες από την Ελλάδα, και κανέναν από το εξωτερικό, αλλά είχαμε πολύ περισσότερους Δραμινούς θεατές, και μεγάλη αποδοχή της διαδικτυακής μας πλατφόρμας. Μπορεί λόγω της πανδημίας το Φεστιβάλ να μην έγινε όπως ακριβώς το θέλαμε, όμως ανέβασε τον πήχη και έθεσε τις βάσεις για πιο τολμηρά εγχειρήματα».