Εικόνες πρωτοφανούς καταστροφής αντικρίζουν όσοι επισκεφτούν την Αγία Ευφημία, το Φισκάρδο και την Άσσο της Κεφαλονιάς, που δέχθηκαν το μένος του μεσογειακού τυφώνα "Ιανός".
του Γιώργου Σόμπολου
Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών, τα σπίτια που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή ξεπερνούν τα 300 σε ολόκληρο το νησί, ενώ άλλα τόσα είναι αυτά που έχουν υποστεί μικρότερες φθορές.
Στην Αγία Ευφημία, η λάσπη "εισέβαλε" στα σπίτια των κατοίκων του γραφικού χωριού το απόγευμα του Σαββάτου και έως σήμερα τόνοι χώματος και φερτών υλικών παραμένουν στο εσωτερικό των σπιτιών, στις αυλές και τους δρόμους.
Άνθρωποι κινδύνευσαν να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά των χειμάρων που δημιουργήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ιστιοφόρα βούλιαξαν ή παρασύρθηκαν στην παραλία του χωριού, αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε όγκους από κλαριά, πέτρες και κάθε λογής αντικείμενα.
Ρεύμα στην Αγία Ευφημία δεν υπάρχει από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και αυτή τη στιγμή. Το ίδιο συμβαίνει και στην Άσσο. Τουλάχιστον υπάρχει νερό και οι κάτοικοι μπορούν να καθαρίσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, τα σπίτια τους.
Η μανία των καιρικών φαινομένων ήταν τέτοια που ακόμη και οι τεράστιοι βράχοι από τον κυματοθραύστη του λιμανιού εκτινάχθηκαν σε απόσταση μέτρων.
Αυτό που καταγγέλλουν οι κάτοικοι είναι ότι δεν έχουν βοήθεια. Φορτωτές και άλλα μηχανήματα έχουν επιταχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την παροχή βοήθειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. Υπάρχει έλλειψη από μηχανήματα που αντλούν την λάσπη, από ρεύμα, αλλά κυρίως, από ανθρώπινο δυναμικό, χέρια δηλαδή για να φτυαρίσουν τους τόνους λάσπης που έχουν κατακλύσει το χωριό.
Τραγική η κατάσταση και στην ΆσσοΑπό του "χάρου τα δόντια" όμως γλύτωσαν και οι κάτοικοι στην Άσσο. Χιλιάδες τόνοι πέτρας ισοπέδωσαν το μικρό παραδοσιακό χωριό. Πρόκειται για βράχους που έφυγαν από το βουνό και κατέληξαν στο χωριό.
Σε τουλάχιστον 30 σπίτια είναι αδύνατο να μπουν στο εσωτερικό οι ιδιοκτήτες τους, αφού είναι μπλοκάρισμα τα πορτοπαράθυρα από τους βράχους.
Το βάρος της περιφέρειας, έχει δοθεί στο συγκεκριμένο χωριό αφού η απομάκρυνση των φερτών υλικών είναι εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία.
Η τύχη, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, ήταν με το μέρος τους, αυτή τη φορά.