Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα σε σχολεία της χώρας.
Ο Στρατ. Ιατρός - Παιδίατρος Ζαφείρης Γ. Μανίκας αναφέρει στο kedenews τις βασικές αρχές για ασφαλή λειτουργία παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Ακόμη, δίνει συμβουλές για το πως ένας γονιός θα καταλάβει ότι το παιδί του είναι φορέας του ιού.
Της Νατάσσας Βουδούρη
Υπάρχουν οδηγίες σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού σε βρεφονηπιακό σταθμό;
Σαφώς και υπάρχουν οδηγίες αντιμετώπισης επιβεβαιωμένου ή ύποπτου κρούσματος κορονοϊού σε βρεφονηπιακό σταθμό, εκπονημένες από τον ΕΟΔΥ και την Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής). Συγκεκριμένα, όλα τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, απαγορεύεται να προσέρχονται στο νηπιαγωγείο, τον παιδικό ή τον βρεφονηπιακό σταθμό. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η επικοινωνία από την οικογένεια με ιατρό και εξατομικευμένη αξιολόγηση σχετικά με την ένδειξη εργαστηριακού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού. Κάθε άτομο (παιδί ή μέλος του προσωπικού) που έχει έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 δεν θα προσέρχεται στο Νηπιαγωγείο για 14 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με τον ασθενή και στο διάστημα αυτό θα παρακολουθείται στενά η υγεία του για το ενδεχόμενο εμφάνισης συμπτωμάτων.
Πώς γίνεται το τεστ για κορονοϊό σε παιδιά;
Δειγματοληψία για τον νέο κορονοϊό γίνεται κατά κύριο λόγο σε εκείνους που πληρούν τα κριτήρια του ΕΟΔΥ, κάτι που αποφασίζει ο θεράπων ιατρός και όχι σε όλο τον πληθυσμό. Το δείγμα λαμβάνεται με ειδικό στυλεό από τον στοματοφάρυγγα. Μπορεί να ληφθεί επίσης από ρινοφάρυγγα ή βρογχικές εκκρίσεις. Συσκευάζεται με ειδικό τρόπο, τοποθετείται σε ειδικό κυτίο μεταφοράς και συνοδεύεται πάντα από το συνοδευτικό έντυπο που απαιτείται από τον ΕΟΔΥ, συμπληρωμένο από τον εκάστοτε ιατρό. Το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (RT-PCR).
Πώς θα καταλάβει ένας γονιός ότι το παιδί του είναι φορέας του ιού;
Μπορεί οι επιστήμονες να επιμένουν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν πιο ήπια ή και συχνά καθόλου συμπτώματα του κορονοϊού, αυτό ωστόσο είναι λογικό να μην καθησυχάζει 100% τους γονείς.
Τα συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά είναι τα ίδια με εκείνα στους ενήλικες: καταπόνηση, βήχας, πυρετός, απώλεια της αίσθησης της όσφρησης. Άλλα βασικά σημάδια περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή, εξανθήματα και ειδικά κάποιο που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, έλλειψη ενέργειας και δυσκολία να κρατήσουμε ένα παιδί ξύπνιο.
Καμία ανησυχία δεν είναι υπερβολικά μικρή προκειμένου να ειδοποιήσετε τον παιδίατρο. Οι γονείς είναι οι καλύτεροι ντεντέκτιβ καθώς γνωρίζουν την τυπική συμπεριφορά των παιδιών τους. Η ασθένεια αυτή μπορεί να αποφευχθεί τα γνωστά μέτρα: να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, τόσο εμείς όσο και η οικογένειά μας, να συμμορφωνόμαστε στη χρήση μάσκας και να διατηρούμε τις αποστάσεις.