Αύξηση 15% τουλάχιστον από πέρσι, παρουσιάζουν οι εγγραφές των πρωτοετών στο Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Ξάνθης. Σε μια σχολική μονάδα που σε συνθήκες κανονικότητας έχει εγνωσμένο πρόβλημα χωρητικότητας και ξεπερνά τον αριθμό παιδιών ανά τμήμα (πάνω από 30) κατά παράβαση του νόμου και γι' αυτό μάλιστα κατά καιρούς έγιναν κάποιες παρεμβάσεις αποσυμφόρησης με πρόσθετες αίθουσες, να καλείται τώρα να λειτουργήσει σε συνθήκες κορονοϊού όπου πρέπει να τηρούνται τα μέτρα απόστασης και να παρατηρείται πρωτοφανής συνωστισμός με νέες εγγραφές στο εν λόγω σχολείο.
Και είναι ζήτημα έντονου προβληματισμού που ξεκινά πρώτα – πρώτα από τους γονείς των παιδιών και επεκτείνεται στην Σχολική Εφορεία. Και καθώς οι περισσότερες εγγραφές αφορούν παιδιά του δήμου Μύκης είναι απορίας άξιον πώς οι γονείς συναινούν να θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους αλλά και τις οικογένειές τους την ίδια στιγμή που η πανδημία έχει έξαρση και είναι νωπά τα σημάδια από την καραντίνα που βίωσαν καθώς και η θλίψη από δικούς τους που έχασαν!
Στον κάλαθο η πρόταση της Δευτεροβάθμιας για όχι πάνω από 27 παιδιά στην τάξη
Σε μια προσπάθεια η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας να διασφαλίσει την ασφάλεια των παιδιών των εκπαιδευτικών αλλά και την νομιμότητα υπέβαλλε πρόταση να μην είναι πάνω από 27 παιδιά ανά τμήμα η Α’ Γυμνασίου, επικαλουμένη όχι μόνο θέματα ασφάλειας λόγω της πανδημίας αλλά και παιδαγωγικούς λόγους. Αυτό προαπαιτεί ότι θα υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί στις εγγραφές εφόσον ενημερώνονταν εκ των προτέρων οι γονείς και όχι τελευταία στιγμή και στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμόζονται ο νόμος που ορίζει την κλήρωση. Ωστόσο η πρόταση δεν εισακούστηκε.
Εντολή υπουργείου δεκτές όλες οι εγγραφές στο Μειονοτικό
Τελευταία απόφαση του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να γίνουν αποδεκτές όλες οι αιτήσεις εγγραφής στην Α’ τάξη του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου. Αυτό σημαίνει ότι το σχολείο θα δεχτεί 400 νέους μαθητές και το πιθανότερο είναι να λειτουργούν 5 τμήματα σε δύο βάρδιες με πρωί και απόγευμα.
Στοιβάζονται στο μειονοτικό της Ξάνθης ενώ έχουν στα πόδια τους το Γυμνάσιο Λύκειο Γλαύκης
Αντί λοιπόν οι μαθητές από την ορεινή περιοχή να διανύουν κάθε μέρα έως και 35 χιλιόμετρα και να χάνουν χρόνο για να στοιβάζονται σε μια μικρή τάξη του Μειονοτικού στην Ξάνθη έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τα Γυμνάσιο – Λύκειο της Γλαύκης. Είναι το αυτονόητο μέσα από το πρίσμα του ορθολογισμού αλλά στην περίπτωση αυτή παρεισφρύουν και επιδρούν άλλοι παράγοντες. Είναι ολοφάνερο ότι ο στόχος αυτών είναι τα παιδιά της μειονότητας να μην φοιτούν σε Δημόσια σχολεία και να παρακολουθούν μόνο το τουρκόφωνο πρόγραμμα του Μειονοτικού.
Πηγή: empros.gr