«Οι ψεκασμοί για τα κουνούπια δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Αν χρειαστεί, θα συνεχίσουμε την καταπολέμησή τους μέχρι και τον Οκτώβριο, Νοέμβριο. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τα δείγματα που παίρνουμε από τα κουνούπια να μην είναι πια μολυσμένα», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης, λίγα 24ωρα μετά την είδηση ότι ηλικιωμένη γυναίκα από τη Μάκρη του Δήμου Αλεξανδρούπολης νοσεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Τα κουνούπια, που πάντα αποτελούσαν «πονοκέφαλο» για τον νομό Έβρου, όσο κι αν στην Αθήνα δεν θέλουν να καταλάβουν το μέγεθος του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, έχουν και φέτος θέσει σε συναγερμό τους αρμόδιους, αφού πέρα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, πριν λίγες μέρες καταγράφηκε και κρούσμα ελονοσίας σε κάτοικο του βορείου Έβρου, που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΑ.
Γι’ αυτό, εξάλλου, βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο νομό μας κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο επισκέφθηκε το βόρειο τμήμα του νομού και συνέλεξε πληροφορίες και δεδομένα που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να διαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη άποψη γύρω από την κατάσταση. Παράλληλα, συνομίλησαν και ενημέρωσαν αρχές και κατοίκους, ενώ στο πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνεται και επίσκεψη σε δομές υγείας του Έβρου.
«Τα κρούσματα ελονοσίας είναι, ευτυχώς, σπάνια και μεμονωμένα. Είχαμε πέρσι ένα στις Φέρες και πρόπερσι άλλο ένα στο Τυχερό. Επειδή η ασθένεια υπάρχει ακόμη σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και σε περιοχές της Ασίας, πιθανολογείται ότι νοσούσε κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης που μπήκε στη χώρα μας και η μετάδοση της νόσου έγινε με τσίμπημα κουνουπιού. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, η ασθενής από την Ορεστιάδα, νοσηλεύεται στο ΠΓΝΑ, λαμβάνει αγωγή και είναι σε σταθερή κατάσταση», σημειώνει ο κ. Βενετίδης.
Προβληματίζει ο ιός του Δυτικού Νείλου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου, είναι μία επιδημία, που θεωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνη, καθώς οι επιπλοκές της μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σοβαρές, τόσο για τη μετέπειτα ποιότητα της ζωής του ασθενή, όσο και την ίδια την επιβίωσή του.
Παρά το γεγονός ότι, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι, φέτος, στην ΑΜΘ έχουμε τα 1/3 των κρουσμάτων, ως τώρα, η ανησυχία είναι έκδηλη, κυρίως λόγω των ‘χαμηλών’ αντανακλαστικών του Υπουργείου Υγείας, που για να δώσει άδεια για ενάεριους ψεκασμούς ακμαιοκτονίας, πρέπει πρώτα να υπάρξει κρούσμα. Η αρχή έγινε στα τέλη Ιουλίου, με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται στο Δήμο Τοπείρου του νομού Ξάνθης. Πλέον, κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ, σε συγκεκριμένες περιοχές τους, κάτι που άλλωστε, είχαν «προαναγγείλει» τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε πουλερικά, τα οποία έχουν τοποθετηθεί μέσα σε κλουβιά, διάσπαρτα στην περιφέρεια και δείχνουν την «επέλαση» του ιού, σταδιακά, σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Λίγες μέρες μετά τα κρούσματα σε πουλερικά, εμφανίζονται κρούσματα και σε ανθρώπους.
Μετά το πιο πρόσφατο κρούσμα, στη Μάκρη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, έγινε ενημέρωση πόρτα- πόρτα στους κατοίκους, όπως και πρόσθετοι ψεκασμοί. Αυτό είναι το πρωτόκολλο που ακολουθείται κάθε φορά, σε κάθε περιοχή, με την συμβολή των οικείων Δήμων που συμβάλλουν σε καθαρισμό της βλάστησης από δημόσιες εκτάσεις, όπου αυτό απαιτείται.
«Το πρώτο κρούσμα ήταν αυτό που έπεισε, επιτέλους, το Υπουργείο Υγείας να δώσει άδεια για εναέριους ψεκασμούς ακμαιοκτονίας. Είχαμε μία διένεξη για αυτόν ακριβώς τον λόγο με το Υπουργείο και φέτος, ανάλογα με την εξέλιξη και του κορωνοϊού, στοχεύουμε να επισκεφθούμε τους αρμόδιους στην Αθήνα, ώστε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο πρέπει να προλαμβάνουμε, παρά να θεραπεύουμε», αναφέρει ο κ. Βενετίδης που νιώθει ότι, μετά την επίσκεψη και του κλιμακίου του ΕΟΔΥ, πλέον, έχει και τον Οργανισμό «σύμμαχο» στο αίτημα αυτό.
Για ποιο λόγο, όμως, ενώ είναι γνωστές οι ιδιαιτερότητες της ΑΜΘ και ειδικότερα του Έβρου, στο Υπουργείο περιμένουν πρώτα να υπάρξει κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου και μετά να δώσουν άδεια για τους αεροψεκασμούς; Μήπως είναι πολύ ισχυρά τα φάρμακα; «Όχι, δεν υπάρχει αυτό ως δικαιολογία. Δεν έχουμε καταλάβει ούτε εμείς το γιατί. Δεν έχουμε λάβει κάποια ουσιαστική απάντηση. Θα κάνουμε όμως κάθε προσπάθεια για να το αλλάξουμε αυτό κι από την επόμενη χρονιά να ξεκινάμε όλο το πλέγμα της καταπολέμησης από νωρίς. Ελπίζουμε να έχουν ανοικτά αυτιά και μάτια στο Υπουργείο. Να καταλάβουν πως όλα βοηθάνε, όμως, ο εναέριος ψεκασμός ακμαιοκτονίας είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα. Επιπλέον, μόλις ξεκίνησαν οι ψεκασμοί αυτοί, και το πρόβλημα της όχλησης, ειδικά στον βόρειο Έβρο, μειώθηκε δραματικά», αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας.
Πηγή: gnomionline.gr