Δύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφονται στο νομό Ξάνθης με βάση την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Τα δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στους δήμους Τοπείρου και Αβδήρων και οι ασθενείς εμφάνισαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Όπως προκύπτει πλέον στο δήμο Τοπείρου είναι καταγεγραμμένα για φέτος τέσσερα κρούσματα, άλλα δύο στο δήμο Αβδήρων και ένα ακόμη στο δήμο Ξάνθης.
Κρούσματα και στους νομούς Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας και Έβρου
Την τελευταία εβδομάδα κρούσματα του ιού καταγράφηκαν και στο νομό Ροδόπης και συγκεκριμένα, δύο στο δήμο Αρριανών, δύο στο δήμο Κομοτηνής, ένα στον δήμο Ιάσμου και ένα στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών. Όλοι οι ασθενείς είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Νέο κρούσμα σημειώθηκε και στο δήμο Προσοτσάνης του νομού Δράμας.
Στο νομό Καβάλας και συγκεκριμένα στο δήμο Νέστου, καταγράφηκε άλλο ένα κρούσμα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό του νομού σε δύο, εκ των οποίων ο ένας ασθενής δεν νόησε με βαριά συμπτώματα.
Στο νομό Έβρου και συγκεκριμένα στο δήμο Αλεξανδρούπολης εμφανίστηκε κρούσμα σε ηλικιωμένη που νοσηλεύεται στο Γενικό νοσοκομείο.
26 κρούσματα στο νομό Σερρών
Ο νομός Σερρών που είναι ο πιο επιβαρυμένος επιδημιολογικά σε όλη τη χώρα μέχρι σήμερα. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 22 κρούσματα με ασθενείς που έφεραν εκδηλώσεις στο Κεντρικό νευρικό Σύστημα και άλλους τέσσερις χωρίς επιβάρυνση στην υγεία τους.
55 συνολικά τα κρούσματα στη χώρα, τα 15 στην ΑΜΘ
Από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι τις 27/08/2020, έχουν διαγνωστεί, δηλωθεί και διερευνηθεί πενήντα πέντε (55) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα σαράντα έξι (46) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και εννέα (9) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Έχουν καταγραφεί οκτώ (8) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 66 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 83 έτη).
Εγρήγορση των εθνικών και τοπικών αρχών για την εξέλιξη της νόσου συνιστά ο ΕΟΔΥ
Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση ο ΕΟΔΥ να αναφέρει: «Την περίοδο 2020, μέχρι τις 27/08/2020, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Πιερίας, Ημαθίας, Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας, Καρδίτσας, Λάρισας και Ανατολικής Αττικής. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2020, έως τις 20/08/2020 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και σε Ιταλία, Ισπανία και Ρουμανία. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών. Ο Ε.Ο.Δ.Υ. διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης».
Πηγή: empros.gr