Τραγική τείνει να γίνει η κατάσταση με τις ελλείψεις γιατρών στο νοσοκομείο της Δράμας, καθώς η προκήρυξη των 8 θέσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και αναμένονται νέες αποχωρήσεις. Εξαιτίας των ελλείψεων η ουρολογική κλινική δεν εφημερεύει για δέκα ημέρες τον μήνα και τα περιστατικά παραπέμπονται στην Καβάλα ή στις Σέρρες.
Ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, το Νοσοκομείο Δράμας θα μείνει με 3 παθολόγους για να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο των περιστατικών της εσωτερικής παθολογίας, αλλά και όλη τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών covid-19, αφού δυο εν ενεργεία μόνιμοι παθολόγοι έχουν υποβάλει την παραίτησή τους. Την ίδια ώρα, υπάρχει μόνο ένας, και μάλιστα επικουρικός, πνευμονολόγος, που καλείται να συνδράμει στην κατάσταση αυτή, με την αναμενόμενη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων και παθήσεων να βρίσκεται μπροστά μας.
Αυτά και πολλά ακόμη ανακοίνωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του Νοσοκομείου της Δράμας, κα Παρθένα Κιόρτεβε, στη διάρκεια της εκδήλωσης του Συλλόγου Γυναικών Δράμας, όπου κλήθηκε να πραγματοποιήσει ομιλία το βράδυ της Δευτέρας ως γυναίκα-εργαζόμενη στον δυσκολότερο, αυτή τη στιγμή, τομέα και στη δυσκολότερη στιγμή, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας. Στην εκδήλωση αυτή μίλησε για τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε η κ. Κιόρτεβε, δύο είναι τα βασικά προβλήματα και από εκεί ξεκινά μία αλυσίδα άλλων προβλημάτων, που ως τελικό αποδέκτη έχουν τον Δραμινό λαό, ο οποίος δεν μπορεί να απολαύσει το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που δικαιούται και του αξίζει. Το πρώτο, βασικό, τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση του ιδρύματος, κυρίως όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό αλλά και το λοιπό προσωπικό (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό). Το δεύτερο είναι η υποχρηματοδότηση του ΓΝ Δράμας, αλλά και όλων των νοσοκομείων της χώρας.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο νοσοκομείο Δράμας 56 μόνιμοι ειδικοί ιατροί σε σύνολο 107 οργανικών θέσεων, έχουμε δηλαδή κάλυψη 52% και 51 κενές θέσεις ειδικών γιατρών. Όσον αφορά τους ειδικευόμενους, σήμερα υπηρετούν 35 ειδικευόμενοι ιατροί σε 71 θέσεις, έχουμε δηλαδή κάλυψη 50% και 36 κενές θέσεις. Επιπλέον, υπηρετούν 16 επικουρικοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων αρκετές οι συμβάσεις λήγουν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επεσήμανε, επίσης, ότι οι μόνες προσλήψεις που έγιναν ήταν δυο επικουρικών γιατρών, ενός μικροβιολόγου και ενός παθολογοανατόμου.
Σημείωσε, ακόμα, ότι υπάρχει από τον Φεβρουάριο μία προκήρυξη για 8 θέσεις μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία αξιολόγησης και πρόσληψής τους. Το δυσάρεστο όμως είναι ότι για τη θέση του Παθολόγου και τη θέση του Αναισθησιολόγου δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος υποψήφιος και οι θέσεις αυτές θα μείνουν για άλλη μια φορά ακάλυπτες, διαιωνίζοντας έτσι το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στις βασικές αυτές ειδικότητες.
Εξήγησε, παράλληλα, ότι το πρόβλημα της δυσλειτουργικής παθολογικής κλινικής θα γίνει ακόμη εντονότερο το άμεσο χρονικό διάστημα, γιατί αυτή τη στιγμή δυο εν ενεργεία μόνιμοι παθολόγοι έχουν υποβάλει την παραίτηση τους και αντιλαμβάνεστε τι θα σημάνει αυτό για τη λειτουργία της μεγαλύτερης παθολογικής κλινικής που υπάρχει σε περιφερειακό νοσοκομείο με τις 52 κλίνες, που προέκυψε ύστερα από την λανθασμένη κίνηση, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, να συνενωθούν οι δυο παθολογικές κλινικές που υπήρχαν πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών απαιτήσεων στον τομέα της υγείας.
Εν μέσω, λοιπόν, της κατάστασης με τον κορονοϊό, το νοσοκομείο Δράμας θα μείνει με 3 παθολόγους για να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο των περιστατικών της εσωτερικής παθολογίας, αλλά και να αναλάβουν όλη τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών covid19 που προσέρχονται στο νοσοκομείο και χρήζουν νοσηλείας στην κλινική-καραντίνα, μέχρι να έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα των τεστ που γίνονται για τον κορονοϊό. Ένας και μοναδικός, και μάλιστα επικουρικός, πνευμονολόγος καλείται να συνδράμει στην κατάσταση αυτή, με την αναμενόμενη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων και παθήσεων να βρίσκεται μπροστά μας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.
Όσον αφορά τους αναισθησιολόγους, εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργούμε με 3 μόνο αναισθησιολόγους, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, τα έκτακτα χειρουργεία, τις επείγουσες διασωληνώσεις στο ΤΕΠ αλλά και στις διάφορες κλινικές. Οι τρεις αυτοί γιατροί καλύπτουν όλο τον μήνα το πρόγραμμα εφημέρευσης κάνοντας από 10 εφημερίες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η λήψη των αδειών και των ρεπό που δικαιούνται. Παρόλα αυτά, χορηγούν κανονικά αναισθησία σε όλα τα τακτικά χειρουργεία, αν και θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αναβολές των χειρουργείων και αυτό είναι προς τιμή τους και το κάνουν σκεπτόμενοι την υγεία των ασθενών, των δραμινών πολιτών, που πρέπει να υποβληθούν σε επεμβάσεις, μη θέλοντας να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας τους ή της τσέπης τους, καθώς πολλοί θα σκεφτόταν να απευθυνθούν σε άλλα νοσοκομεία δημόσια ή ιδιωτικά, προκειμένου να χειρουργηθούν άμεσα.
Την ίδια ώρα, το Νοσοκομείο Δράμας λειτουργεί με 2 ουρολόγους, με αποτέλεσμα 10 μέρες του μήνα να μην εφημερεύει η ουρολογική κλινική και τα περιστατικά να παραπέμπονται στην Καβάλα ή στις Σέρρες, με επακόλουθο την ταλαιπωρία των πολιτών.
Σε σχέση με την περίοδο του κορωνοϊού σημείωσε ότι: «αφού τελείωσε το lockdown, στο οποίο βρέθηκε όλη η χώρα και χαλάρωσαν τα πράγματα με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, δυστυχώς ως κράτος δεν εκμεταλλευτήκαμε τον χρόνο που κερδίσαμε, προκειμένου να γίνουν τα αυτονόητα, να διορθωθούν οι αδυναμίες του συστήματος που όλοι γνωρίζουμε. Δεν έγιναν μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Δεν ενισχύθηκε το σύστημα δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε οι νοσούντες να μην διοχετεύονται στα νοσοκομεία δημιουργώντας εστίες υψηλού ιικού φορτίου. Δεν αυξήθηκαν σημαντικά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, τουλάχιστον στο νοσοκομείο μας είχαμε 7 κλίνες ΜΕΘ πριν και τις ίδιες έχουμε και σήμερα. Δεν στήθηκαν μηχανισμοί δημόσιας δωρεάν εξέτασης, που να καταστήσουν το τεστ για τον κορονοϊό άμεσα προσιτό σε όλους χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνεις στο νοσοκομείο ή χωρίς να χρειάζεται να πληρώνεις 120 ευρώ από την τσέπη σου. Δεν εφοδιάστηκαν όλα τα νοσοκομεία της χώρας με μοριακούς αναλυτές για την εξέταση PCR και το νοσοκομείο μας είναι ένα από αυτά, παρότι γειτονικά νοσοκομεία, όπως της Καβάλας, διαθέτουν.
Αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής είναι να μην μπορούμε να διαχειριστούμε γρήγορα τα ύποπτα περιστατικά, αφού περιμένουμε το λιγότερο 2-3 μέρες μέχρι να έχουμε την απάντηση.
Και αφού πέρασε και ο χρόνος που θα έπρεπε να κάνουμε όλα τα παραπάνω για να θωρακίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν τα κάναμε, ανοίξαμε τα σύνορα για να ενισχύσουμε τον τουρισμό και την οικονομία μας και είμαστε τώρα μπροστά, πάνω και μέσα στο δεύτερο κύμα, με αρκετά περιστατικά ημερησίως, σε νεότερους βέβαια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ευτυχώς είναι ασυμπτωματικοί. Ευτυχώς, οι νοσηλείες στις ΜΕΘ είναι λίγες ακόμα και εύχομαι να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, διότι ξέρετε… η μεγάλη αγωνία όλων μας είναι τι θα γίνει εάν ο αριθμός των διασωληνωμένων γίνει κάποια στιγμή μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαθέσιμων κρεβατιών ΜΕΘ της χώρας. Τότε θα γίνει ό,τι πιο τραγικό μπορεί να βιώσει ένας γιατρός, το λεγόμενο triage ή διαλογή, που θα πρέπει ο γιατρός να επιλέξει ποιος θα διασωληνωθεί και θα μπει στον αναπνευστήρα για να ζήσει και ποιος θα αφεθεί στην τύχη του χωρίς αυτή τη δυνατότητα…
Βοηθήστε μας, λοιπόν, για να μην έρθει κανένας από εμάς σε αυτή την τραγική θέση της επιλογής του ασθενή που θα μείνει στη ζωή. Κάντε λίγο υπομονή ακόμη, τηρώντας τις οδηγίες για αποφυγή συγχρωτισμού, καλό πλύσιμο των χεριών και χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους».
Συμπερασματικά, όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας στη διάρκεια της εκτενούς ομιλίας της, ανάμεσα σε άλλα: «δεν φαίνεται να τελειώνει η κατρακύλα του εθνικού δημόσιου συστήματος υγείας και σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε, να παλέψουμε όλοι μαζί για να έχουμε όλοι μας τη δημόσια, δωρεάν υγεία και περίθαλψη που δικαιούμαστε και μας αξίζει».
Πηγή: xronikadramas.gr