Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:
«Ένα μεγάλο μέρος της μετάδοσης γίνεται σε συμπεριφορές που αφορούν τους νέους. Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσοι ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν, άκουσα τον κ. Μαγιορκίνη ότι είναι λιγότεροι από το Μάρτιο, εγώ θα διαφωνήσω, εγώ εκτιμώ είναι πολύ περισσότεροι οι ασυμπτωματικοί», τόνισε.
«Κυκλοφορούν πάρα πολλοί νέοι που είναι θετικοί δεν το ξέρουν γιατί έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα. Αυτούς που ταυτοποιήσαμε είναι πολύ χαμηλότερης ηλικίας από τους παλαιούς γι’ αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όπως και οι διασωληνωμένοι δεν αποτελούν ακριβή παράγοντα για την εκτίμηση των κρουσμάτων… Έχουν απομονωθεί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν ή είχαν μείνει πολύ ελεύθεροι οι νέοι με μεγάλη μετάδοση» επισήμανε ο καθηγητής.
168 νέα κρούσματαΑναφορικά με τα χθεσινά στοιχεία και τα 168 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν, ο Μανώλης Δερμιτζάκης σχολίασε ότι «αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι έχουμε σταθεροποίηση. Έξι με επτά μέρες είχαμε γύρω στα 250 με 200 κρούσματα, μετά δυο μέρες 80 με 100 κρούσματα λιγότερα μετά τα μέτρα που λήφθηκαν, αυτό υποδηλώνει σταθεροποίηση. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι αν θα έχουμε τάσεις μείωσης».
«Υπάρχει πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά υπάρχει. Νομίζω ότι βλέπουμε φως στο τούνελ. Αλλά τα κρούσματα πρέπει να πέσουν πολύ σημαντικά, όχι λίγο. Επομένως τάσεις που δείχνουν μείωση είναι ευπρόσδεκτες». «Αν θέλουμε να δούμε αν θα υπάρχει περαιτέρω μείωση στα κρούσματα θα χρειαστούμε αρκετές μέρες, αλλά για να εξακριβώσουμε σταθεροποίηση χρειάζονται 3 με 4 μέρες», κατέληξε ο καθηγητής.