Για τις φυσικές καταστροφές στην Εύβοια μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας στον ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι πλημμύρες αυτές που στοίχισαν τη ζωή σε 8 ανθρώπους, είναι πλημμύρες που αναπτύχθηκαν σε μεγάλο γεωγραφικό εύρος, περίπου 400 χιλιόμετρα, καθώς τόσο καταλαμβάνουν οι τρεις λεκάνες των ποταμών.
«Σε κάθε λεκάνη υπάρχει διαφορετικό είδος επιπτώσεων, διαφορετικές καταστροφές.»Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι στο μόνο που μπορούμε να επέμβουμε είναι στη μείωση της τρωτότητάς μας. «Ο κίνδυνος, που είναι το ίδιο το φαινόμενο, δε μπορούμε να τον αποφύγουμε. Είναι μέσα στις φυσικές διαδικασίες. Αυτό που μπορούμε να βελτιώσουμε είναι η τρωτότητα, είτε αφορά έργα υποδομής είτε τη δική μας παρουσία στο περιβάλλον.»
Σχετικά με τις πλημμύρες είπε ότι ακόμα διερευνούν πως εκδηλώνονται τα φαινόμενα, ώστε να βρεθούν τα αίτια.
«Στο Λήλαντα ποταμό θα ξαναγίνει. Γιατί αποστραγγίζει λεκάνη, η οποία πλημμυρίζει περίπου κάθε 10 χρόνια. Εκεί θα έχουμε καταστροφές. Στο δέλτα του ποταμού έχουν αναπτυχθεί οικιστικοί ιστοί. Έχει αναπτυχθεί ολόκληρη πόλη. Ή θα πρέπει να γκρεμίσουμε όλες τις κατασκευές, ή θα περιμένουμε πάντα αυτές τις καταστροφές. Ένα ολόκληρο οικοσύστημα πιέζεται ή αν όχι εξαφανίζεται.», επεσήμανε ο καθηγητής.
Στη συνέχεια είπε ότι σε άλλες περιοχές μπορούμε να επέμβουμε και να μειώσουμε τις επιπτώσεις.Σε ότι αφορά τις πολιτικές ενέργειες τόνισε ότι «δε μπορούν να νομιμοποιούν αυθαίρετες κατασκευές εκεί είναι η αχίλλειος πτέρνα μας».
Τέλος, είπε πως δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως είμαστε για τους σεισμούς. «Δεν υπάρχει αντίληψη κινδύνου στις πλημμύρες. Αν χρησιμοποιούμε λάθος το 112 θρηνούμε θύματα.»