Τρεις ροδοπελεκάνοι έπεσαν νεκροί εντός προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, από ανεμογεννήτριες στον αιολικό σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στο όρος Βαρνούντα, στη Φλώρινα, που καταλήγει στις Πρέσπες.
Μάλιστα, το τραγικό περιστατικό συνέβη ενώ το αιολικό πάρκο διαθέτει σύστημα αποφυγής προσκρούσεων.
Όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο σε περιοχή Natura 2000 με τόσο πλούσια ορνιθοπανίδα “δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε”, επισημαίνει. Μάλιστα, ο θάνατος των τριών ροδοπελεκάνων συνέβη παρά το γεγονός ότι είχαν τοποθετηθεί ραντάρ αποφυγής συγκρούσεων. Όμως, όπως σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση, “ τα ραντάρ δεν είναι λύση” σε τόσο πλούσιους οικοτόπους.
Τι συνέβη με το σύστημα αποτροπής προσκρούσεων
Στο όρος Βαρνούντας στη Φλώρινα, βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 1.800 – 2.000 μέτρων αιολικό πάρκο που αποτελείται από 34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 kW η μία. Το μεγαλύτερο μέρος του αιολικού πάρκου είναι εγκατεστημένο στο όριο των περιοχών NATURA 2000 και συγκεκριμένα εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) βάσει της Οδηγίας για τα Πουλιά και εντός Τόπου Κοινοτικής Σημασίας ΤΚΣ (ΤΚΣ) βάσει της Οδηγίας για τους οικοτόπους.
Σε αυτό το αιολικό πάρκο, όπως αναφέρεται στην έκδοση του ΚΑΠΕ “Οδηγός Καλής Πρακτικής για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στη βιοποικιλότητα με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών”, τοποθετήθηκε το 2013 το πρώτο αυτόνομο σύστημα αποτροπής προσκρούσεων. Το σύστημα, τοποθετήθηκε σε εννέα ανεμογεννήτριες έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο του αιολικού πάρκου και περιλήφθηκαν οι μονάδες προειδοποίησης, αποτροπής και ακινητοποίησης ανεμογεννητριών.
Μόνο που ο θάνατος των τριών ροδοπελεκάνων έδειξε ότι τα συστήματα έχουν αστοχίες.
Από τις μεγαλύτερες αποικίες στην Ευρώπη
Οι ροδοπελεκάνοι και οι αργυροπελεκάνοι αναπαράγονται στο Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες αποικίες στην Ευρώπη. Τα πουλιά διασχίζουν το όρος Βαρνούντας κατά τις ημερήσιες μετακινήσεις τους μεταξύ της αποικίας και άλλων λιμνών της βόρειας Ελλάδας, που χρησιμοποιούν ως περιοχές για να βρουν τροφή.