Σε ανάκληση όλων των αδειών όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία για έρευνες νοτίως της Μεγίστης και τον απόπλου του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας, ως απάντηση της Άγκυρας στη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους άμεσα και δεν εγκρίνονται νέες άδειες. Υπενθυμίζεται πως όταν εκδόθηκε η προηγούμενη Navtex, είχαν ανακληθεί οι άδειες στο Πολεμικό Ναυτικό όχι όμως σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρά τις απειλές της Τουρκίας τότε το Oruc Reis είχε παραμείνει στην Αττάλεια, ενώ από χθες έκλεισε το σύστημα εντοπισμού που φέρουν υποχρεωτικά όλα τα πλοία βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης χθες εντοπίστηκαν στη Νάξο 13 τουρκικά πολεμικά που κατέβηκαν από τον Ελλήσποντο μέσω διεθνών υδάτων και σήμερα καταγράφεται κινητικότητα τουρκικών πολεμικών σκαφών ανοιχτά της Καρπάθου και του Καστελορίζου.
Η νέα Navtex ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου, και αφορά έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης.
Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 5:00, ενεργοποιείται και η παλαιότερη Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.
Τσαβούσογλου: Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές
Για ακόμα μια φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις μετά και τη νέα Nαvtex για τις έρευνες του Oruc Reis.
«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάϊρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα», είπε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Για το Oruc Reis, που απέπλευσε κατευθυνόμενο προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».
Για το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο επέμεινε στη θέση ότι η Ελλάδα δεν θέλει το διάλογο.
«Αυτή η συμφωνία (Ελλάδας-Αιγύπτου) μας συμφέρει διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο», δήλωσε.
Τέλος, για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, είπε: «Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή ( με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».
Διαβάστε περισσότερα νέα για τον Δήμο Ρόδου.