Δομή «τράνζιτ» για πρόσφυγες δίπλα στον καταυλισμό του Ελαιώνα σχεδιάζει ο δήμος Αθηναίων μαζί με συναρμόδιους φορείς.
Στόχος είναι να πάψει η Πλατεία Βικτωρίας να γίνεται τόπος διαβίωσης όσων έχουν μεν πάρει άσυλο αλλά δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα στέγασης-κοινωνικής ένταξης.
Την πρόθεση του δήμου Αθηναίων να οργανώσει μια τέτοια δομή ανακοίνωσε η εντεταλμένη για το Προσφυγικό δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, Μελίνα Δασκαλάκη κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου.
Όσα είπε η Μελίνα Δασκαλάκη για την ιδέα της δομής «Τράνζιτ»
Η κ.Δασκαλάκη δεν ανακοίνωσε χθες το πού χωροθετείται αυτή η δομή, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αφορά έκταση τριών στρεμμάτων που ανήκει στο δήμο Αθηναίων και βρίσκεται δίπλα στον οργανωμένο από το 2015 καταυλισμό του Ελαιώνα.
Η Μελίνα Δασκαλάκη μίλησε για την ιδέα αυτής της «δομής τράνζιτ» απαντώντας στα επικριτικά εναντίον της σχόλια ότι χαρακτήρισε υποκινούμενες από την Χρυσή Αυγή διαμαρτυρίες κατοίκων στην Πλατεία Βικτωρίας. Η κ.Δασκαλάκη δε θέλησε να δώσει συνέχεια στη διαμάχη και είπε πως ο δήμος οφείλει να συμβάλει σε μια οριστική λύση του προβλήματος.
«Το πρόβλημα της Πλατείας Βικτωρίας είναι ότι έχει εμπεδωθεί μια συνήθεια να πηγαίνουν εκεί όλοι οι πρόσφυγες με το που φτάνουν στον Πειραιά. Σκεφτήκαμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την Αστυνομία και όλους τους συναρμοδιους φορείς και υποβάλαμε την πρόταση του Δημάρχου η οποία έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από όλους. Θα δημιουργήσουμε μια δομή τράνζιτ που θα εξυπηρετεί την ανάγκη που φέρνει όλον αυτόν τον κόσμο να παραμένει στην Πλατεία Βικτωρίας. Την ανάγκη να βρουν πού θα πάνε και την ανάγκη της πολύ προσωρινής αστεγίας που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο πληθυσμό», δήλωσε.
Και συνέχισε: «Ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν έχει τα χαρακτηριστικά αστεγίας που έχουν άλλοι, δεν έμειναν άστεγοι από φτώχεια αλλά από την στιγμή που πήραν άσυλο και μέχρι να ενταχθούν στα άλλα προγράμματα στέγασης και προετοιμασίας για εργασία».
Κατέληξε λέγοντας ότι εφόσον οι ροές ελεγχθούν από την πλευρά του Υπουργείου, το πρόβλημα της Πλατείας Βικτωρίας θα λυθεί οριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την οργάνωση του χώρου των τριών στρεμμάτων που παραχωρεί ο δήμος Αθηναίων θα την αναλάβει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).Θα πρέπει δηλαδή εκεί να τοποθετηθούν κατασκευές-«υπνωτήρια», όχι οικίσκοι όπως στους άλλους καταυλισμούς, αλλά τέτοιοι που να επιτρέπουν την στέγαση για λίγες ημέρες μέχρι να βρεθεί στέγαση για τους πρόσφυγες, να αποκτήσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και να ενταχθούν σε προγράμματα ένταξης ή να βρουν κάποια εργασία.
Το πώς ο χώρος των τριώμ στρεμμάτων θα επαρκέσει να καλύψει τέτοιες ανάγκες δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ούτε και το πώς θα πεισθούν οι πρόσφυγες να αλλάξουν τη «συνήθεια» της Πλατείας Βικτωρίας. Λέγεται, πάντως, ότι σε όσες επιχειρήσεις έκανε η Αστυνομία και ο δήμος τις προηγούμενες εβδομάδες για να απομακρύνει κόσμο από την Πλατεία Βικτωρίας, οι πρόσφυγες δέχονταν με τις μικρότερες αντιδράσεις μόνον όταν τους έλεγαν πως θα τους μεταφέρουν στον Ελαιώνα, δηλαδή στον καταυλισμό που λειτουργεί εκεί από το 2015 έχοντας φιλοξενήσει χιλιάδες αιτούντες άσυλο.
Υπενθυμίζεται ότι ο υφιστάμενος καταυλισμός στον Ελαιώνα ξεκίνησε τη λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο του 2015 αφού είχαν προηγηθεί τεράστιες ροές δεκάδων χιλιάδων από την Τουρκία και καθώς πολλοί από αυτούς έφταναν στην Αθήνα και κατασκήνωναν πρόχειρα στο Πεδίο του Αρεως και την Πλατεία Βικτωρίας. Ο καταυλισμός του Ελαιώνα είναι η δομή που έμεινε από εκείνη την περίοδο ενώ άλλες προσωρινές λύσεις (κτίρια πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, γήπεδο Ταεκβοντο, Γαλάτσι) έκλεισαν μετά από μήνες.