Με μικρότερο αριθμό συμμετοχών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διασποράς της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Δράμα από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου η 4η επιστημονική συνάντηση για τον ογκολογικό ασθενή και τους σύγχρονους θεραπευτικούς χειρισμούς.
Τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου με τη βοήθεια σύγχρονων θεραπευτικών προσεγγίσεων είναι ελπιδοφόρα. Οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι έχουν σημαντική πρόοδο κατά την τελευταία πενταετία, όπως προέκυψε από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hydrama και στην οποία συμμετείχαν περίπου 100 σύνεδροι και ομιλητές, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, από τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του συνεδρίου τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας, οι θέσεις των συνέδρων ήταν λιγότερες και τελικά επιτεύχθηκε η αποφυγή του συνωστισμού. Παράλληλα, γινόταν και θερμομέτρηση κατά την είσοδο συμμετεχόντων στο χώρο διεξαγωγής της επιστημονικής συνάντησης, η οποία διοργανώθηκε από την Θωρακοχειρουργική Κλινική Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», την Β’ Ογκολογική – Χημειοθεραπευτική Κλινική Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» και τη Χειρουργική Κλινική Γ.Ν. Δράμας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.
Μιλώντας στα “Χ” ο κ. Δημήτρης Κασαράκης, Διευθυντής Β’ της Ογκολογικής – Χημειοθεραπευτικής Κλινικής Α.Ν.Θ. του “Θεαγένειου”, είπε ότι κατά την επιστημονική συνάντηση έγινε αναφορά στις νέες εξελίξεις για την θεραπεία όλων των βασικών μορφών καρκίνου (του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, κλπ). “Πάμε σε μια εποχή στοχευτικών παραγόντων και στην ανοσοθεραπεία. Οι στοχευτικοί παράγοντες, είναι φάρμακα τα οποία στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο της μετάδοσης του καρκινικού ερεθίσματος, το οποίο δημιουργεί την καρκινογένεση. Πιστεύω ότι θα μειωθούν οι χημειοθεραπείες και θα οδεύσουμε στους στοχευτικούς παράγοντες. Η ανοσοθεραπεία επίσης είναι μια νέα θεραπεία που έχει βοηθήσει αρκετό κόσμο.
Μάλιστα έχουμε και κάποιους βιοδείκτες που μας βοηθούν να καταλάβουμε ποια άτομα είναι πιθανότερο να βοηθηθούν. Ζητούμε δηλαδή, κάποιους μοριακούς ελέγχους από τον καρκινικό ιστό που μας δείχνουν αν εκφράζονται αυτοί οι βιοδείκτες. Αν οι βιοδείκτες εκφράζονται, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, οι ασθενείς αυτοί να ωφεληθούν από τις νέες θεραπείες. Μέσω της ανοσοθεραπείας, ο οργανισμός αναγνωρίζει το καρκινικό κύτταρο και το καταστρέφει μόνος του. Είναι σημαντικό να πούμε ότι παλαιότερα για τον καρκίνο του πνεύμονα υπήρχαν πολύ λίγα φάρμακα στη διάθεσή μας. Την τελευταία πενταετία είχαμε τόσο ραγδαίες εξελίξεις που ένα μεγάλο μέρος των ασθενών ζει για πολλά χρόνια πλέον”.
Πηγή: xronikadramas.gr