Ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και το Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, όπως η πανδημία του κορονοϊού βρέθηκαν μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συζήτησης στη σύσκεψη που είχε με τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ Janez Lenarčič ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στις Βρυξέλλες.
Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης για τη διαχείριση κρίσεων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, που προβλέπονται στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς και της ενίσχυσης της συνεργασίας του κεντρικού μηχανισμού, με τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας των κρατών μελών, των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης.
Αναλυτικά συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
- Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας – Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης:
Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού και η ανάκαμψη από αυτή ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων. «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, με πιο άμεση αντίδραση σε κρίσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, για να θωρακίσουμε αποτελεσματικότερα τις κοινωνίες μας και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο μέλλον», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών προτείνει:
- Ενίσχυση του συντονισμού όλων των δομών αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
- Δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις μελλοντικά.
- Νέο σύστημα και νομοθεσία υποστήριξης σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.
- Έναρξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών του πρώτου ετήσιου Περιφερειακού και Τοπικού Βαρόμετρου τον Οκτώβριο για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού σε όλες τις περιοχές της ΕΕ, με στόχο τη βελτίωση του συντονισμού σε καταστάσεις κρίσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θεωρεί ότι οι πολιτικές συνοχής πρέπει να παίζουν καίριο ρόλο στην ανοικοδόμηση μετά από φυσικές καταστροφές, με στήριξη της ανάκαμψης και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων. Γι’ αυτό και υποστηρίζει την ενίσχυση των κονδυλίων για τη Συνοχή στο νέο προϋπολογισμό της ΕΕ. Ζητούμενο είναι η ορθή διαχείριση των πόρων και η ταχύτητα απορρόφησής τους, για να είναι αποτελεσματική η ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού.
3. Ενίσχυση της συνεργασίας:Προτείνεται η διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, ασκήσεων κτλ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων με τις αντίστοιχες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές δομές. Επίσης, η δημιουργία ενός εγχειριδίου για τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, αλλά και για τις δυνατότητες συνεργασίας, για την πρόσβαση όλων στα υφιστάμενα και τα νέα εργαλεία διαχείρισης των κρίσεων.
«Η ΕΕ διαδραματίζει κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και την ανάκαμψη από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οφείλουμε συνεπώς να εμβαθύνουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε όλοι μας καλύτερα προετοιμασμένοι και να θωρακίσουμε αποτελεσματικότερα τις Περιφέρειες και τους Δήμους μας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Πηγή: thestival.gr